Hulladékszállítási tájékoztató

2012 év végén a Saubermacher-Bicske Kft. jelezte, hogy 2013 januárjától a környező településeken alkalmazott áraikhoz igazítva újabb jelentős mértékű díjemelést kívánnak érvényesíteni városunkban. Biatorbágy Város Képviselő testülete ehhez a díjemeléshez azonban – a lakosság érdekeire tekintettel – sem 2012. december 19-i, sem december 28-i rendkívüli testületi ülésén nem járult hozzá. Tette ezt annak ellenére, hogy a cég ügyvezetői a közszolgáltatás teljesítésének ellehetetlenülésére hivatkozva 2013. január 1-jétől kilátásba helyezték szolgáltatásuk közös megegyezéssel történő megszüntetését. A hulladékkezelő cég tájékoztatása szerint Biatorbágyon a piaci árak alatt alkalmazott szolgáltatási díj 2012-ben az áremelések ellenére sem fedezte az egyre növekvő költségeiket, így 2012. évben már csak jelentős veszteséggel tudták fenntartani a szolgáltatást a jelen szerződés keretei között.

Az új, 2013. január 1-jétől hatályos hulladékról szóló törvény a hulladékkezeléssel kapcsolatos díjak megállapítását miniszteri hatáskörbe utalta. Az önkormányzat díjmegállapító hatásköre tehát január 1-jétől megszűnt, a miniszteri rendelet megszületéséig pedig a törvény felhatalmazta a szolgáltató gazdasági társaságokat, hogy a 2012. december 31-én érvényben lévő díjakhoz képest 4,2%-os áremelést érvényesíthetnek. A Saubermacher-Bicske Kft. mindezek alapján 2013. január 1-jétől 4,2%-kal emelte díjait.

A szolgáltató járatszervezési okokra hivatkozva azt is bejelentette, hogy a szerződés érvényességének hátralévő időszakában (maximum 2013. június 30-ig) egyes területeken az eddig megszokott délelőtti begyűjtési rendről áttérnek a kommunális hulladékok délutáni elszállítására.

Biatorbágy Város Önkormányzata a cég bejelentéseit tudomásul vette, és a megváltozott jogszabályi feltételek között új szolgáltatót keres.