Változások az építményadó rendeletben

Biatorbágy Város Önkormányzata 2012-ben felülvizsgálta az 1992-ben bevezetett és 1997-ben módosított 25/1997.(12.31.)Ör. számú az építményadóról szóló rendeletét. A jogszabályt a képviselő-testület a valós élethelyzetekhez igazítva, a lakossági kedvezmények körének kiszélesítésével módosította.

 

A lakosságot érintő legfontosabb változás, hogy 2013. január 1-jétől

a) az adóalany bejelentett lakóhelyéül szolgáló és általa életvitelszerűen lakott lakás alapterületéből az eddigi 120 m2-es tárgyi adómentességi határ 150 m2-re emelkedett.
b) valamennyi lakás esetében a bejelentett lakóhelyként életvitelszerűen az adóalannyal együttlakó hozzátartozók után a hasznos alapterületből személyenként eddig 25 m2-ről 32m2-re emelkedett a tárgyi adómentességi határ.

Az előző két a), b) kedvezmény közül természetszerűen egyszerre csak az egyik érvényesíthető.
Osztatlan közös tulajdonban lévő épületek esetén az a) és b) pontban meghatározott mentességek egyike épületrészenként érvényesíthető.

c) a magánszemély tulajdonában álló, gépjármű tárolására szolgáló épület /épületrész/ alapterületéből az eddigi 32 m2 helyett 45 m2 lett tárgyi adómentes, de ez a mentesség kizárólag egy ilyen típusú épület /épületrész/ vonatkozásában vehető igénybe. Teremgarázs esetében a 45m2 mentesség az adóalanyra jutó tulajdoni hányadrészre érvényesíthető.

A rendelet teljes szövege ITT olvasható.