Megemlékezés Rózsika néniről

2013. 03. hó 26. napján, életének 89. évében elhunyt Kiss Dánielné védőnő. Rózsika néni a védőnői munka háború utáni „hőskorától” aktívan segítette a kisgyermekes családokat. 1951. október 1-től 1981. augusztus 31-i nyugdíjba vonulásáig Biatorbágyon a torbágyi védőnői körzetben dolgozott. Kiss Dánielnét Biatorbágy Város Önkormányzata saját halottjának tekinti. Végső búcsúztatása április 5-én, 15.00 órától a torbágyi temetőben lesz.

Munkáját az anya és csecsemővédelem terén hihetetlen lelkesedéssel, töretlen munkakedvvel, aktivitással és odaadással végezte. Azon túl, hogy magáévá tette a védőnői szolgálat alapcélkitűzéseit, – a csecsemőhalandóság csökkentése, a gyermeklétszám növelésének elősegítése, az anya és magzatának védelme, a szoptatás elősegítése, az anya segítése a gyermeknevelés során, – a helyi egészségügyi ellátás feltételeinek a javításában is nagy szerepet játszott. Munkája kezdetén a tanácsadó épülete a Dózsa György utca és a Kiss utca sarkán egy „fecskefészek”-hez hasonlatos épületben volt. Akkoriban korszerűtlen és méltatlan körülmények között kellett a szakmai munkát végezni. Nem volt például mosdóhelység, a gondozottaknak az utcán kellett várakozniuk. Rózsika rengeteget házalt, kilincselt, újságíróhoz fordult, elment a miniszterig is, a vöröskereszt szervezete segítségével pénzt gyűjtött és társadalmi munkára lelkesítette a lakosságot egy új korszerű egészségház megépítéséhez. Az új csecsemő tanácsadót és a vele egy épületben levő háziorvosi rendelőt 1962-ben adták át a Táncsics Mihály utca 1-ben, egy családi házból átalakított épületben.

Az idő nem állt meg, az egészségügyi ellátás továbbfejlődött, ma már szép új Egészségház, jól felszerelt központi védőnői tanácsadó, 6-8 védőnő várja és látja el a gondozottakat, mégis máig sokan (munkatársak, akikkel együtt dolgozott, nagymamák, akik unokáikat hozzák a gyermekorvosi rendelőbe) hálás elismeréssel emlékeznek arra, ahogy ez a lelkes, törékeny asszony a maga munkájával hozzájárult Biatorbágy lakosságának egészségvédelméhez. Több mint harminc éve nyugdíjban élt szerető családja unokái, dédunokái körében. Bár sok esetben koránál fogva már maga is segítségre szorult, de még élete utolsó napjaiban is aktív részese volt a család életének. Ezért ért váratlanul mindannyiunkat a halála, mellyel nagy űrt hagyott maga után.

Dr Juhász Zsuzsa