Védelem a katasztrófák ellen

Amióta hatályba lépett a katasztrófavédelemről szóló, 2011. évi CXXVII. törvény, új minősítést és értelmezést nyert a lakosságot érintő katasztrófa fogalma. Megjelentek olyan jelentéstartalmak, amelyek a korábbi időszakban nem kaptak kiemelten fontos értelmezést. Nem számoltak olyan alapvető dolgokkal, amelyek a környezetünkben érintik egy település lakosságának biztonságát és mindennapjait, segíthetnek, de adott esetben ronthatnak is az élethelyzetünkön.

Egy üzem biztonsága, veszélyes létesítmény közelsége, veszélyes ipari üzem működése vagy a veszélyes anyagok szállítása, a dominóelvhatás elemzése nem voltak kiemelten kezelendő, köztudott fogalmak, és még most sem épültek be a köztudatba. Talán legtöbben az időjárási viszonyokkal kapcsolatos színekkel összefüggő minősítésekkel találkoztunk. A katasztrófavédelmi törvény a helyi polgármestereket kötelezi arra, hogy a lakosokat megvédjék a település közelében kialakuló civilizációs szerencsétlenségek hatásától. Emlékezzünk csak az elmúlt időszak kiemelkedő természeti csapásaira – a 2013. évi márciusi hóhelyzetre, a dunai árvízre –, amelyek felhívták a figyelmet önkéntes segítők bevonásának és szakszerű irányításának fontosságára.

Ha megkérdezem, hogy mikor könnyebb kezelni egy adott katasztrófahelyzetet, akkor-e, amikor a polgármester tudja, hogy kire számíthat, vagy akkor, ha arra vár, hogy majdcsak jelentkezik valaki, amikor a lelkiismerete megszólal, gondolom egyértelmű a válasz. A 2014-es esztendő egyik legfontosabb polgári védelmi feladata éppen ezért az önkéntesek megszervezése, felmérve és rendszerezve azokat a helyi eszközöket, emberi erőforrásokat, amelyek adott esetben a lakosság mentése érdekében rendelkezésre állhatnak.

Ezúton kérjük Önt, hogy segítsen az önkéntes polgári védelmi szervezetek megalakításában. Jelentkezzen a polgári védelmi szakalegységekbe! A technikai alegységben például szükség lenne vész esetén bevethető teherautókra, rakodógépekre, tolólapos munkagépekre, valamint azok szakszerű kezelőire is.

A jelentkezési lap letölthető, illetve a polgármesteri hivatal ügyfél-tájékoztatóján kérhető.
A kitöltött adatlapot be lehet küldeni elektronikusan a honlapon található e-mail címre, illetve személyesen le lehet adni az ügyfélszolgálaton.

Az önkéntes polgári védelmi szervezetbe történő jelentkezéssel és beosztással kapcsolatban Bacskai László közbiztonsági referensnél lehet felvilágosítást kérni a 20/556-5977-es telefonszámon.