Favágás a Szelíd-tónál

A biatorbágyi halastavak területének tulajdonosai és üzemeltetője tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a Szelíd-tónak a településsel átellenes partoldalán fakitermelés folyik. A Biatorbágy külterületéhez tartozó 167 A és B jelű erdőrészletek (0219/1 hrsz. g és b alrészlete) letermelésre kerülnek. A favágást a kijelölt területeken az erdőtörvénynek megfelelően végzik, az illetékes erdészeti igazgatóság jóváhagyásával.

A fakitermelés az adott erdőrészletre kiállított műveleti lap előírásai szerint történik, amely alapján az őshonos fafajokat (magas kőris, mezei juhar) kímélni kell. A kőris facsoportok, ill. az egyéb őshonos fafajok szálanként meghagyásra kerülnek, továbbá azok a fák is megmaradnak, amelyeken védett, például ragadozó madarak fészke van. A szántók felől – a talajerózió csökkentése érdekében – a már meglévő, az erdő szegélyét képező cserjesávok (kökény, vadrózsa) ugyancsak megmaradnak. A fakitermelés nem érinti a tavak melletti fűzfákat, csupán a nem őshonos, invazívan terjedő fák (zöld juhar, akác) kerülnek kivágásra. A favágást és a vágásterület letakarítását követően még ez év tavaszán (március vége, április) megtörténik a letermelt területek felújítása természetes úton sarjaztatással (akác gyökérsarjak révén) és az üres foltokba mesterségesen beültetett magas kőris csemeték által. Az erdőfelújításhoz tartozó ápolási munkákat (tuskósarjak leverése, ültetett csemeték kapálása) év közben fogják elvégezni. A letermelt területeken kívül még mintegy 0.5 hektár többlet erdőtelepítés is történik az év első négy hónapjában a 4-es tó – ma horgásztó – feletti részen, döntően magas kőris fafajból.
Dr. Daróczi Lajos ügyvezető ezúton kéri a helyi lakosságot, hogy a fakitermelés időszakában – amely várhatóan március 31-ig tart – a balesetek megelőzése és a biztonságos munkavégzés érdekében ne tartózkodjanak az érintett területeken.