Hantai előtt tisztelegve

Hantai Simon, az 1922-ben Bián született, majd Franciaországban világhírűvé lett festőművész tiszteletére állítatott emlékművet a város önkormányzata a művész egykori házának közelében. A szoborkompozíció leleplezésekor a szintén biai születésű Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas költő emlékezett 2008-ban elhunyt, testvéreként szeretett barátjára.

Az alkotás készítője Szinte János szobrászművész, aki maga is több évtizeden át Franciaországban élt és alkotott, s nagy tisztelője volt Hantainak, a XX. századi kortárs festészet egyik meghatározó alakjának. Ezért különösen nagy öröm számára, hogy éppen e most felállított szobor lehet az első hazai köztéri alkotása.
A szoboravató ünnepségen Tarjáni István polgármester mondott köszönetet a Nemzeti Kulturális Alap pályázati úton elnyert 4,5 millió forintos támogatásáért, amely lehetővé tette a több mint két méter magas, márványból készült szoborcsoport megvalósítását.
A szobrot és alkotóját Dr. Lelkes Péter formatervező művész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, helyi önkormányzati képviselő méltatta, s egyúttal átadta az általa alapított Hantai-díjat, egy a képzőművészeti tanulmányait az idei tanévben kimagaslóan teljesítő biatorbágyi diáknak. Az évente odaítélhető elismerést ezúttal Fekete Borbála, a nemrég Pedagógus díjban részesült Kiss-Baranyiné Szilágyi Dóra 7. osztályos tanítványa érdemelte ki.
A Szent István utcában felállított – Hantai művészi látásmódját visszaidéző - alkotás különlegessége, hogy egyik faragott oszlopát egy Juhász Ferenc „üzenet” díszíti: HANTAI SIMONNAK - „NÉZÉSED CSILLAGÖZÖN. HOGY VOLTÁL MEGKÖSZÖNÖM. PUPILLÁD HAJNAL-SZIROM, SZÍVEDBEN VILÁG-TEMETŐ, AGYADBAN ESZMÉLET-TETŐ. HIÁNYZOL TESTVÉREM, BARÁTOM SIMON, TE HAJNALOM ÉS ALKONYOM. „
A műalkotás avatóünnepségének részleteiről számos térségi és országos média, valamint a Magyar Művészeti Akadémia hírlevele és hivatalos honlapja is beszámolt. Az MMA híradása itt olvasható.