Szent István ünnepén

Az alábbiakban Tarjáni István polgármester augusztus 20-i beszédét olvashatják, amely a Szent István-napi városi ünnepségen hangzott el. Az eseményről készült felvétel hamarosan visszanézhető lesz az önkormányzati televízió archívumában.

 

Hölgyeim és Uraim!

Tisztelt Ünneplő Biatorbágyiak!

Szent István ünnepét 1083-tól 931 éve ünnepeljük. Államalapító szent királyunk 1038. augusztus 15-én, halála napján ajánlotta országunkat Szűz Mária oltalmába. László királyunk 1083. augusztus 20-án pápai engedéllyel, a magyar püspökök, apátok és előkelők jelenlétében oltárra emeltette, vagyis szenté avattatta István királyt, Imre herceggel és nevelője, Gellért csanádi püspök földi maradványaival együtt. István király szentté avatása különleges volt abban a tekintetben, hogy ő volt az első hitvalló uralkodó Európában, akit nem mártírhalála miatt, hanem kizárólag hittérítői, uralkodói erényei alapján, mint népének apostolát, az egyház megszervezőjét és a zarándokok pártfogóját emelték a szentek sorába. Az 1054-es egyházszakadás óta  Ő az első, akit mind a katolikus, mind az ortodox hívők szentként tisztelnek, miután koronázása millenniumán, 2000-ben Bartholomeosz konstantinápolyi ortodox pátriárka is szentté nyilvánította.

Szent István életében, majd szentté avatásában is egyesítő személy volt, s valóban igaz rá a görög catholicos, vagyis egyetemes szó, hiszen személye összeköti a keresztényeket és a magyarokat is.

Koronájának felajánlása az  Égi  és a Földi Világ között kötött szerződés, mely a Kárpát-medencét Szűz Mária országává tette, ezért ezen a helyzeten földi hatalmak nem változtathatnak.  A Szent Korona-eszme Szent István tudatos politikai és államjogi alkotása, ennek értelmében döntött 2000-ben az akkori országgyűlés arról, hogy a Szent Koronát a Nemzeti Múzeumból visszahelyezi a hatalom gyakorlásának helyszínére, a Parlament kupolatermébe.

Szent István intelmei szerint a Magyar Szent Korona jelképezi az országot, mint területet, az országot, mint az egy uralom alá tartozó népességet, a közigazgatási intézményrendszert, az apostoli keresztény hitet, az apostolságot, az uralkodó személyét, az uralkodói tulajdonságokat és képességeket az igazságos ítélkezést és a jogi intézményrendszert, a társadalmi türelmet, az ország védelmét és az országban lakó, együtt élő, vendégként befogadott idegen népeket.

Szent István törvényei és intelmei fiához, Imre herceghez, az Ő írásban megmaradt alkotmánya, melynek egy-egy részlete így szól:

 „Akarjuk, hogy erős béke és egyetértés legyen öregek és fiatalok között, mint az apostol mondja: Mindnyájan egyetértők legyetek, és senki se merjen mást megtámadni.

 

Semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség.” 

Ezt az alkotmányt helyezte vissza az országgyűlés 2012. január 1-től, az új alaptörvénnyel régi státuszába és szüntette meg az 1944. március 19. óta fennálló illegitim állapotot. Visszaállt tehát a Szent István által alkotott rend, nem rendszerváltásról kell hát beszéljünk, hanem az ezeréves jogállamiságunk helyreállításáról.

Ezt a Szent Istváni alapokon nyugvó rendet szavazta meg az ország népe ez év április 5-én, és adott ismét két harmados felhatalmazást és bizalmat újabb négy évre a nemzeti és keresztény szövetségnek. Az Európai Uniós választás ennek a döntésnek a megerősítése volt, hogy képviselőink Brüsszelben is Magyarország, a magyar emberek érdekeit képviseljék  és ne kiszolgálói legyenek idegen hatalmaknak.

Hasonlóan az országos változásokhoz - melynek eredményeképpen a szervilizmus helyett, a nemzeti érdekek képviselete az egyik legfontosabb eleme az áprilisban újraválasztott kormánynak – 2010 októbere óta Biatorbágyon sem csoportérdekek mentén történik az önkormányzás. Az elmúlt közel négy évben már a város többségének érdekei - vagyis a közjó – határozza meg döntéseinket, még ha egyes - erős érdekérvényesítő képességgel rendelkező csoportok vagy személyek ezt nem is nézik jó szemmel.

Avádakra és hazugságokra építő, egymással a megszerzendő koncon vitatkozó kampánypolitikusok ideje lejárt. Itt az ideje az elmúlt négy év valós erkölcsi, emberi és közösségi tapasztalataira hallgatni helyben is, hiszen három a magyar igazság!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A Szent Istváni rendhez való visszatérés az önkormányzatok életében is megvalósult:

-          ismét állami feladat lett az általános iskolák fenntartása,

-          az önkormányzatok teljes adósságállományát átvállalta az állam visszaadva ezzel szabadságukat

Biatorbágy életében is alapvető változásokat hozott az Új korszak az elmúlt közel négy évben. Három területet emelek ki ezek közül:

-          a korábbi szűk körű nyilvánosság kiterjesztését,

-          a 2010-ig mostohagyermeknek számító oktatásügynek, súlyának megfelelő kezelését

-          és a helyi nemzetiségi önkormányzatok, civil közösségek egyenlő partnerként való kezelését.

A nyilvánosság kiterjesztésének érdekében a következő döntéseket hoztuk meg és hajtottuk végre:

-          2010 decembere óta interneten élőben követhető minden testületi ülés, mely azt követően az archívumban bármikor visszanézhető, akár napirendi pontokra, hozzászólásokra keresve is

-          Biatorbágyi Körkép címmel újságot alapítottunk, amely lap az eddigi, pusztán rendeleteket és határozatokat közlő Önkormányzati Híradó mellett, közérthetően számol be a lakosságot érintő minden önkormányzati döntésről, a településünk életének majd minden eseményéről.

-          A korábbi statikus városi honlap is megújult, naponta friss információkat közöl és a hivatalos eseményeken, történéseken túl számos rendezvényre, kulturális programra is felhívja a figyelmet.

-          Az elmúlt évekhez képest jelentősen emelkedett a lakossági fórumok, közmeghallgatások száma, nem különben az azokon résztvevőké is. Ezek a találkozók is bizonyítják, hogy az emberek igenis bele akarnak szólni a róluk szóló döntésekbe, nyíltan vállalják véleményüket és kiállnak érdekeik mellett.

-          A nyár folyamán új hirdetőtáblák telepítése kezdődött meg, szolgálva mindazokat, akik az információ áramlásának ezt a módját kedvelik.

 

Másik fontos feladatunknak tartottuk a 2010-ig mostohagyermeknek számító oktatás ügyének súlyának megfelelő kezelését, és az évtizedes mulasztásokból fakadó hátrányok felszámolásának megkezdését.A város jelenlegi vezetésének értékrendje szerint Biatorbágyon az oktatás színvonala alapvető befolyással van városunk jövőjére.

Ennek a gondolkodásnak volt kézzelfogható eredménye a város első bölcsődéjének átadása 2012 szeptemberében. Ezzel párhuzamosan történt oktatási rendszerünk átszervezése, melynek eredményeképpen önálló intézménnyé vált a korábbi német nemzetiségi tagozat, újra indulhatott az 1947-ben bezárt református iskola, többféle irányultsággal indulnak 2012-től az elsős osztályok a Biatorbágyi Általános Iskolában, a felújított Szily-kastély épületében, és lehetőséget biztosítottunk egy alapítványi működtetésű katolikus iskola indításához is.

 

Hosszú évek óta azzal az örvendetes, de a fenntartó-működtető számára nagy és költségigényes feladattal járó helyzettel szembesülünk, hogy minden évben négy osztállyal több gyermek iratkozik be az általános iskolákba Biatorbágyon, mint amennyi elhagyja a nyolcadik osztályokat. Ez a hétköznapok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy minden évben négy új tanteremet kell biztosítanunk szeptemberre. 2009-töl a város korábbi vezetése ezt a feladatot konténerek telepítésével oldotta meg. 2012. óta azonban szakítottunk ezzel a gyakorlattal, megkezdtük a több mint egy évtizede kihasználatlanul álló, pusztulásnak indult Szily-kastély felújítását három osztályteremmel, tornateremmel és étkezővel. Azóta minden év szeptemberére újabb részét újítjuk fel a kastélynak, így ez év őszén már 11 osztályterem, 5 csoport terem, tornaterem, étkező és melegítőkonyha szolgálja az oktatást.

Ezzel a jelenlegi két iskolaépületünk mellé egy harmadik is belépett, mely be tudja fogadni a Biatorbágyi Általános Iskola teljes alsó tagozatát.

Ez év tavaszán kezdtük meg a Sándor-kastély úgynevezett Tsz. szárnyának felújítását is. Első lépésként a tervezési munka indult el az Örökségvédelmi Hivatallal egyeztetve. Ennek eredményképpen 2015 szeptemberében, állami segítséggel öt felújított osztályterem átadásával indul meg a másik elhanyagolt kastélyunk felújítása.

A legjobban azonban a Szily-kastély területén felépítendő új iskola átadását várjuk mindannyian. Ez év januárjában az épület engedélyes tervei jogerőre emelkedtek, a kiviteli tervek készítése van jelenleg folyamatban, melyek az ősz folyamán elkészülnek.Ennek birtokában lehet megbecsülni az építés költségét és megkezdeni az építést. Külső forrás bevonásával az épület 2016 szeptemberében megkezdheti a működését és elbonthatjuk végre az iskolaudvarokon csúfolkodó konténereket.

Az óvodás korosztályról sem feledkeztünk meg, hiszen az elmúlt évek ingatlan vásárlásaival lehetőség nyílt egy új 6 csoportos épület felépítésére. A terveket még ebben az évben szeretnénk elkészíttetni, hogy az építés minél hamarabb megkezdődhessen.

Valószínűleg az imént felsorolt eredményeink is alapot szolgáltattak arra, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a helyi szervezetük ajánlására ebben az évben Biatorbágy városát Családbarát Önkormányzat címmel tüntette ki.

 

A harmadik területen a helyi közösségi élet erősítésében, a vélt vagy valós ellentétek feloldásában az első és legfontosabb változás 2010 óta, hogy partnernek tekintünk minden biatorbágyi nemzetiségi önkormányzatot, intézményt, szervezetet és polgárt.

-          Elsőként említem, hogy 2012 szeptembere óta önálló intézményként működik a korábbi német nemzetiségi tagozat. Az idei városünnepen avathatta sokévi akadályoztatás után kitelepítési emlékművét a Német Nemzetiségi Önkormányzat, mely mellett egy tiszafát ültettünk közösen a testvérvárosok vezetőivel a megbékélés jegyében.

-          Sokévi várakozás után indíthatta újra a biai református gyülekezet az 1947-ben bezárt iskoláját, az önkormányzati iskola épületében.

-          Lakossági igényeket meghallva tettük gépjármű forgalom számára is járhatóvá a Szalonna utcai kishidat, alakítottuk át a Karinthy utcai forgalmi rendet, vettük és vesszük figyelembe az ott lakók igényeit az útfelújítások kivitelezésénél.

-          Az önkormányzati beruházásoknál, a korábbi gyakorlattal ellentétben jelentős mértékű megrendeléseket kaptak a helyi vállalkozók, mellyel munkahelyeket teremtettünk és őriztünk meg.

-          Mind a helyi mezőgazdasági termelők, mind a vásárlók kedvezően fogadták az önkormányzat segítségével megnyílt termelői piacot, mely októbertől már heti rendszerességgel tart nyitva.

-          A 2010 óta kinevezett intézményvezetőink egytől-egyig mind biatorbágyi lakosok, akik ismerik a várost és az itt élőket.

-          Újjáépítettük a 2006-ban elbontott biai és a sok éve elhanyagolt torbágyi országzászlót

-          Végül, de nem utolsó sorban a volt és valós ellentétek és félelmek feloldódni látszanak, legyen szó akár biai és torbágyi, tősgyökeres és beköltöző közötti viszonyról.

Tisztelt Hölgyei és Uraim!

Szent István több mint ezer éve a magyar államiság jelképe. A hely, a Kárpát-medence a magyarság otthona, és hiszek abban, hogy mindörökké az is marad.

Minden okunk megvan arra, hogy a mindennapi gondjainkon felülemelkedve örömmel ünnepeljünk.

Jó itt élni, jó itt lenni!  Tegyünk ezért közösen!

Azzal a hittel és bizalommal ünnepeljünk együtt és folytassuk a közös építést, hogy a magyarság – mint tette azt az elmúlt évezred alatt eddig is, itt a mi városunk szintjén is – képes lesz megőrizni nemzeti értékeit, megtartani közösségeit, megerősíteni gazdaságát, és megvédeni eredményeit.

Isten, áldd meg a magyart!

 

Tarjáni István

Biatorbágy polgármestere