Megkezdődött a Benta-patak meder-rehabilitációja

A Közép- Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kiemelt uniós projekt keretében végzi a „Benta-patak meder-rehabilitációját” Százhalombatta, Érd, Tárnok, Sóskút és Biatorbágy térségében. A projekt előkészítő munkálatainak befejeztével hamarosan megkezdődnek a kivitelezési munkák. A projekt részleteiről Baross Károly, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság újonnan kinevezett igazgatója tartott tájékoztatót hétfőn.

A vízgazdálkodásról szóló törvény, valamint a végrehajtásra vonatkozó kapcsolódó jogszabályok alapján a Benta-patak medre nem felel meg az előírásoknak. 2007-ben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Közép-Magyarországi Operatív Program keretén belül lehetőséget nyújtott vízgazdálkodási projektek megvalósítására. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság által benyújtott „Benta-patak meder-rehabilitációja” projekt javaslat 2008 áprilisában kapott támogatást. A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam finanszírozásával valósul meg, a munkálatok várhatóan 2011 nyarán fejeződnek be. A támogatás összege 738 millió forint.

A Benta-patak meder-rehabilitációja Érdet, Biatorbágyot, Százhalombattát, Tárnokot és Sóskutat érinti.  A rehabilitációval lehetővé válik az árvízkárok csökkentése, a csapadék biztonságos elvezetése, a többlet vízhozam befogadása, illetve a patak vízszállító képességének növelése. Javul a víz- és az életminőség, és egyes vélekedések szerint várhatóan növekedni fog a települések vagyonvédelme is. A kivitelezési munkálatok során is megmarad a mederszakaszok természetközeli jellege, a települések környezeti jellegében nem történik változás, és az ígéretek szerint a munkálatok nem lesznek hatással a felszín alatti vizekre - hangzott el a tájékoztatón.