Az adózók helyi iparűzési adókötelezettségeit érintő változások 2010. január 1-től

Változott az iparűzési adó beszedésére vonatkozó szabály az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény módosítása következtében 2010. január 1-től.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban Art.) 2010. január 1-től hatályba lépő módosítása következtében a helyi iparűzési adó beszedése átkerült az állami adóhatóság hatáskörébe. Eszerint az adózók elektronikus úton, az adóhatóság által erre a célra rendszeresített űrlap kitöltésével az állami adóhatósághoz nyújtják be az iparűzési adó bevallásaikat, illetőleg az állami adóhatósághoz teljesítik befizetéseiket. Ezzel a változással az Art. számos rendelkezése módosul. A 2010. év az átmenet éve lesz, melyre vonatkozóan adózókat érintő szabályok a következők:

2010-ben fizetendő előlegek

  • a vállalkozónak a helyi iparűzési adóra a 2010. évben kezdődő adóév harmadik hónapjának 15. napjáig esedékes előlegrészletet az önkormányzati adóhatóság által korábban kiadott fizetési meghagyás alapján, az önkormányzati adóhatóság által megjelölt pénzforgalmi számlára kell megfizetnie;
  • a 2010. adóévben kezdődő előlegfizetési időszakra fizetendő első adóelőleg-részletet a 2009. évben kezdődő adóév adója és az önkormányzati adóhatóság által a 2010. évben kezdődő adóév harmadik hónapjának 15. napjáig előírt adóelőleg-részlet pozitív különbözetével egyezően kell bevallani az önkormányzati adóhatósághoz, megfizetni azonban az állami adóhatóságnak kell;
  • a 2010. évben kezdődő adóévben esedékes adóelőleg-fizetési időpontokat követően bekövetkező adókötelezettség-keletkezés esetén az előlegfizetési időszakra fizetendő egyes adóelőleg-részleteket iparűzési adó esetén az állami adóhatósághoz kell bevallani.
  • a 2010. szeptember 15-én esedékes előlegeket már az állami adóhatósághoz kell megfizetni.

Bevallás benyújtása:

  • A 2009. évről a bevallást az önkormányzathoz kell benyújtani, és az előleg különbözetét az önkormányzattal kell elszámolni. Ebben a bevallásban a 2010. évre fizetendő előlegeket is fel kell tüntetni, melyről az önkormányzat június 30-ig tájékoztatja az állami adóhatóságot. Megszűnik az előlegkivetés korábbi rendszere, az iparűzési adóelőleget önadózással kell teljesítenie az adózónak.
  • Az átmenet évét követően az adóbevallást, illetőleg az előlegek fizetését az állami adóhatóságnál vezetett egyetlen iparűzési adó számlára kell teljesíteni, a több telephellyel rendelkező adózó esetében a bevallásban fel kell tüntetni az egy-egy telephelyre jutó iparűzési adó összegét is.

Feltöltési kötelezettség
A 2010. évi feltöltési kötelezettséget még az önkormányzathoz kell teljesíteni.