Soronkívüli ülnökválasztás a Budaörsi Városi Bíróságra

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) rendelkezett a soronkívüli ülnökválasztásról. A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény alapján megállapította, hogy a Budaörsi Bírósághoz 6 fő ülnököt kell soronkívüli ülnökválasztás keretében megválasztani.

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 1997. évi LXVII. törvény értelmében az ülnököket a bíróság illetékességi területén lakóhellyel és választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és a társadalmi szervezetek - kivéve a pártok - jelölik. A jelölést követően a jelölt lakóhelye szerint illetékes jegyző megállapítja, hogy a jelöltnek van-e választójoga.

Ülnöknek lehet jelölni azt a választójoggal rendelkező magyar állampolgárt, aki büntetlen előéletű, 30. életévét betöltötte, de a 70. életévét még nem érte el. A jelöléshez csatolni kell azt az elfogadó nyilatkozatot, amely tartalmazza a jelölt arra irányuló nyilatkozatát, hogy volt-e büntetve és van-e választójoga. 

Csatolmány Méret
Nyilatkozat (8.86 KB) 8.86 KB
Ülnökök jogai és kötelezettségei (47.78 KB) 47.78 KB
Bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról (7.46 KB) 7.46 KB
Ülnökké jelölés (13.46 KB) 13.46 KB