Biatorbágy Város Lengyel Kisebbségi Önkormányzatának levele - 2010. április 17. nemzeti gyásznap

Tisztelt Biatorbágy Város Polgárai!

Az oroszországi Szmolenszk melletti repülőgép szerencsétlenség nemcsak Lengyelország számára jelent nehezen elképzelhető fájdalmat, de sokkolta a világot és Magyarországon élő lengyel honfitársainkat, velünk együtt. A szerencsétlenségben elhunyt a lengyel-magyar barátság őszinte elkötelezettje, őrzője, ápolója Lech Kaczyński államfő és felesége, valamint további 94 személy, a politikai és társadalmi elit kiválóságai, a hadsereg legfelső vezetői, lelkészek és az egykori Katyńi áldozatok hozzátartozói. A delegáció azon a megemlékezésen vett volna részt, amely a 70 évvel ezelőtt történt tömeges mészárlások áldozatai előtt hajtott fejet.

1940-ben a szerencsétlenség közelében lévő Katyńban (kiejtve: Katiny) és néhány más fogolytáborban a szovjet titkosszolgálat és a legfelsőbb vezetés utasítására és jóváhagyásával több, mint 21 ezer lengyel katonatisztet, rendőrtisztet, tisztviselőt öltek meg, a lengyel elit színe-javát. A sztálini rezsim megpróbálta a tömeggyilkosságot a hitleristák nyakába varrni, és a háború után mély hallgatást parancsoltak még Lengyelországra is. Sajnos a „béke érdekében” Európa és a világ is hallgatott. A rendszerváltás után lehet csak az igazságról nyíltan beszélni.
Katyń immár kétszeresen is a lengyel nemzet áldozati helye.

Ezúton mondok köszönetet honfitársaim és a biatorbágyi lengyelek nevében a hozzánk érkező részvétnyilvánításokért és kívánom, hogy velünk együtt Önök is folytassák a lengyel–magyar barátság hagyományainak ápolását. Ennek a barátságnak a jegyében Magyarország a lengyel népet ért tragédia alkalmából az áldozatok temetése napját nemzeti gyász napjának nyilvánította. Így ezen a hétvégén a Biatorbágy Önkormányzatának épületén a fekete és a gyászszalaggal ellátott lengyel zászló fog lobogni.

 

Fabók Gézáné
Biatorbágy Város Lengyel Kisebbségi Önkormányzat
elnöke