Bölcsőde épül Biatorbágyon

Biatorbágy, első bölcsődéjének építésére 250 millió forint Európai Uniós támogatást nyert el a szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztésére kiírt pályázat keretében.

Biatorbágy városi rangra emelkedését követően számos szociális és népjóléti feladatot tűzött ki maga elé, többek között egy új bölcsőde létrehozását. A törvényi kötelezettségen kívül a városban lezajlott népességszámváltozás is okot adott a közszolgáltatás színvonalának ezen irányú növelésére. A lakóterületek növekedése a fiatal családok betelepülésével magával hozta a gyermekszületések emelkedését. A helyi lakosság igényének, főként a kismamák munkába állásának elősegítésére a 0-3 éves korosztály bölcsődei nevelésére, egy nappali szociális foglalkoztató építését helyezte kilátásba a város vezetése. Az elképzelések megvalósítására – a szűkös anyagi lehetőségek miatt – csak uniós források kihasználással nyílt lehetőség a szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztésére kiírt KMOP-4.5.2 jelű pályázat során.

Biatorbágy Város Önkormányzata élve a külső támogatás lehetőségével 2009-ben pályázatot nyújtott be egy 60 férőhelyes bölcsőde építésére. A tervezett épület akadálymentesített, hasznos szintterülete 1125 m2, amely így három feladatellátási egység és hat csoport számára biztosít helyszínt a kor legmodernebb követelményeinek betartásával, amit mi sem bizonyít jobban, mint az elektromos és gépészeti rendszerek energiatakarékos megtervezése.

A tervezett bölcsődét, az önkormányzat tulajdonában álló, jelenleg közterületként nyilvántartott telken kívánja a település vezetése megvalósítani, a Petőfi köz mellett található Napsugár játszótér melett. A kijelölt terület előnye a biai településközpontban található általános iskola, óvoda és a tömegközlekedés közelsége.

Az alapellátáson túlmenően további gyermekek nappali ellátására nyújt lehetőséget az épület az időszakos gyermekfelügyelet biztosításával és játszócsoport kialakításával. Így a szülők elfoglaltságuk idejére néhány órára kérhetik gyermekük felügyeletét, akik az erre a célra kialakított helyiségben kaphatnak ellátást. Újonnan épülő bölcsődénk további szolgáltatásokkal várja majd a szülőket, így kialakításra kerül egy nevelési tanácsadásra szolgáló helység, ahol gondozási, nevelési , étkezési témákban kérhetnek tanácsot a szülők közvetlenül a szakemberektől.

A 60 férőhelyes bölcsődére a pályázatot elbíráló bizottság a maximálisan megadható 250 millió forintot biztosította, így a 388 millió forintból tervezett biatorbágyi bölcsőde kivitelezéséhez szükséges közbeszerzési eljárás indítása 2010 -ben megkezdődhet.

 

Biatorbágyi bölcsődés korú gyermekek helyzete

Biatorbágyon az utóbbi években átlagosan 170 gyermek született. Ennek megfelelően a bölcsőde által fogadható korosztály 500 főre tehető, amelyből a bölcsődei helyek iránti igény 10-20%-os.

A bölcsődét igénylő lakosok elsősorban az újonnan épült lakóterületre betelepült fiatal családok, akik jelentős hitelterheket vállaltak új otthonuk megszerzése érdekében. Rokonságuk (nagyszül, testvér) gyakran az ország távoli vidékein lakik, nincs helyi segítségük. Közöttük sokan nem engedhetik meg maguknak azt, hogy a munkából két évnél tovább távol maradhassanak. Esetükben elsősorban a 2 évnél idősebb gyermekek elhelyezésének megoldása az elvárás a településsel szemben, hiszen jelentős részük a hitelterhek miatt sem tud profitorientált szolgáltatást megfizetni. Ezek a családi napközik és gyermekfelügyeletek a településen mintegy 60 férőhellyel működnek, amelyek térítési díjai magasak, így kevesen tudják csak azt megfizetni, a kihasználtságuk emiatt nem teljes.

Az önkormányzat tervezi 2 családi napközi kialakítását, mely további 14 férőhelyet jelent a 6 hónapnál idősebb korosztály számára a felépítendő bölcsőde mellett.