Megtámadott határozat

Közel 80%-os többségi szavazattal kérte Biatorbágy Város Képviselő-testülete a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata elleni bírósági felülvizsgálati kérelem benyújtását.

Az Oktatási és Sportkomplexum építésére a Disznó-lápa melletti 15 ha terület került megjelölésre, amely nagy kiterjedése és fekvése miatt, kiválóan alkalmas az új általános iskola, óvoda és művészeti iskola létrehozására sportolási lehetőségek megteremtése mellett. Ennek kijelöléséről és a terület megvásárlásáról 2008-ban döntött a testület.

Azonban a Promix Property Kft. (ellenérdekelt, konkurens ingatlantulajdonos) 2008. december 8-án jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottságához, kérve annak megállapítását, hogy az Önkormányzat jogsértést követett el azzal, hogy közbeszerzési eljárás nélkül kötött szerződést az ingatlan megvásárlására.

A Promix Property Kft.-nek a kérelem benyújtására 15 napon belül lett volna lehetősége – a Képviselő-testület a 0309 hrsz.-ú terület megvásárlásáról 2008.09.04-én hozott döntését követően. A késedelmes benyújtás indokaként a Promix Property Kft. azt állította, hogy a döntésről, szerződéskötésről csak 2008. november 25-én szerzett tudomást.

Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a Promix Property Kft. állítása valótlan, hiszen tulajdonosának képviselői valamennyi témával foglalkozó ülésen jelen voltak. A Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottsága megállapította, hogy az Önkormányzat nem követett el jogsértést, jogszerűen járt el. A Promix Property Kft. megtámadta a Döntőbizottság határozatát, amelyet a Fővárosi Bíróság ítéletében a Döntőbizottság határozatát megsemmisítette, azt új eljárás lefolytatására kötelezte.

A Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottsága a korábban hozott határozatának ellentmondva megállapította, hogy az előszerződés megkötésével Biatorbágy Város Önkormányzata jogszabályt sértett, egyben 2.000.000 Forint bírság megfizetésére kötelezte az Önkormányzatot, amely ellen bírósági felülvizsgálati kérelemmel él a képviselő-testület.

 

Dr. Palovics Lajos
polgármester