Vis Maior pályázat a beszakadt pincéhez

Biatorbágyon az elmúlt hetekben tapasztalt esőzések okozta kár nagysága közel három millió forint, amelyet egy pince beszakadása okozott a Dózsa György úton.

A hetek óta tartó esőzések és a belvíz okozta károk nagysága országos szinten eléri a 100 milliárd forintot. Az ár- és belvíz Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozta a legnagyobb károkat, itt a legfrissebb adatok szerint 339 fő ideiglenes elhelyezését kellett biztosítani az összedőlt, lakhatatlanná vált épületek miatt.

Pest megyében Cegléd, Abony, Törtel, Vámosmikola és Érd térsége szenvedett jelentős viharkárt a hét elején hirtelen lezúduló nagymennyiségű csapadék miatt. A legsúlyosabb a helyzet Cegléd, Vámosmikola és Érd térségében volt. Érden külön problémát okoz a csatornák hiánya, illetőleg az elhanyagolt, eltömődött vízelvezető árkok, amelyek nem képesek elvezetni a hirtelen jött esővizet. A károk elhárításában folyamatosan dolgoznak a tűzoltók, leginkább vízzel elöntött pincék, garázsok folyamatos szivattyúzására van szükség.
Szomszéd településre, Törökbálintra is riasztani kellett a tűzoltóságot a lezúduló nagymennyiségű csapadékvizek szivattyúzásához és a József-hegyről lezúdult iszap és hordalék eltakarításához. Utcákat öntött el a víz, több út járhatatlanná vált a Bajcsy- Zsilinszky utca M7-es autópálya alatt lévő szakaszán egy méter magasságig felgyülemlett víz miatt két kocsi is elakadt. A helyzetet tovább súlyosbította a Hosszúréti-patak május 30-i áradása, amely kilépve medréből, a Főváros XXII. kerület Rózsavölgy részét elárasztotta, többnyire az alacsonyabban fekvő házakat, telkeket. Közel 100 családot érintett a rendkívüli helyzet.

Biatorbágyon, köszönhetően a jól kiépített infrastruktúrának, a rendszeresen karbantartott csatorna- és szennyvízhálózati rendszernek, a többi településsel ellentétben, mindössze egy öreg pince omlott be, kárt okozva a Dózsa György út burkolatában, veszélyeztetve az út alatt húzódó közműveket is. A helyreállítást az önkormányzat vis maior pályázat benyújtásával kívánja megvalósítani, 30% önrész biztosítása mellett. Az útburkolat helyreállítási összköltsége közel 3 millió forint, amelyből 1.890 00,- Ft vis maior és 810 000,- Ft önkormányzati forrás lenne.