Testvérvárosi napok

Testvértelepüléseink kapcsolatának ápolására megrendezett Testvérvárosi napok idén is színes programokkal várt mindenkit. A három napos rendezvényen megjelent a ciprusi Kiti, németországi Herbrechtingen és a székelyföldi Gyergyóremete küldöttsége is.

Hagyományosan, június utolsó hétvégéjén, Szent Iván-éjszakájával egybekötve került megrendezésre városunk kulturális programja, a Testvérvárosi napok. Idén a Faluház vállalta a rendező szerepet különös tekintettel arra, hogy az utóbbi esztendőkben megerősödött a néptánc, illetve a népzene oktatása a Pászti Miklós Alapfokú Művészetoktatási intézményben. Így ebben az évben a gyermekprogramot (a) Sóskúti Edit - Sikentáncz Szilveszter táncoktató tanárpáros, Vizeli Balázs a Szeret zenekar prímása és Köllő Attila a művészeti iskola népzenetanárai vezették.

A három napos rendezvény első napján dr. Palovics Lajos polgármester köszöntötte az addig megérkezett testvértelepülések küldöttségének tagjait, illetve az eseményen szintén részt vevő lengyel Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Cieszyńskiej táncegyüttest is. Péntek este a világ sok országát bejárt Szalonna és Bandája együttes szórakoztatta a közönséget a Kárpát-medence legszebb zenéivel és népzenei feldolgozásokkal. A koncertet a Szent Iván-éji hagyományokat felelevenítő tűzugrás és hajnalig tartó táncház követte, amelynek hagyományai a legteljesebben a Zoborvidéken maradtak fent.

A rendezvény másnapja horgászversennyel kezdődött a Peca-tónál testvérvárosaink csapatai között, ezt tarokkverseny és sakkszimultán követte, utóbbi Pintér József nagymesterrel a Faluházban.

Délután az Egészségház bejáratánál elhelyezték a Szent-Györgyi Albertről készült domborművet, melyet Lelkes Márk szobrászművész készített. Az alkotást dr. Sótonyi Péter Széchenyi-díjas akadémikus a SOTE volt rektora leplezte le.

Az ünnepség a hagyományoknak megfelelően felvonulással folytatódott a Mester utca – Petőfi utca – Ady Endre utca – Szent László utca – Viadukt utca – Fő tér útvonalon, melynek élén a magyar és a biatorbágyi díszzászlók, valamint a millenniumi emlékzászló után a testvérvárosi zászlókat vivő FIFIKE (Fiatalok a Fiatalokért Egyesület) tagjai haladtak, akiket székely, sváb, magyar népviseletbe öltöztetett lányok és fiúk kísértek. Őket követték a testvérvárosokat képviselő küldöttségek, majd az ifjúsági fúvószenekar, a Füzes-táncegyüttes, és a biatorbágyi és gyergyóremetei kulturális csoportok tagjai.

A Fő térre megérkezett, szép számmal összegyűlt tömeg előtt mondott beszédet dr. Palovics Lajos polgármester és nyitotta meg ünnepélyesen a testvérvárosi napokat, megszokott borcsapolás mellett. Az ünnepségre látogatók délutántól este tíz óráig a kulturális csoportok előadásait láthatták, többek között: a Biatorbágyi Nyugdíjas Klub fellépését, a Szakály Mátyás Férfikórust, Füzes Néptáncegyüttes különböző korosztályú néptánccsoportjait, Rozmaring táncegyüttest, a Szigetközi „Csutora” Hagyományőrző Egyesületet és a lengyel Cieszyńskiej táncegyüttest. Majd hajnalig tartó utcabál vette kezdetét a városközpontban Kontos Tamással és a Realfeel közreműködésével.

A rendezvény utolsó napján délután három órakor ökumenikus istentisztelet zajlott, majd négy órakor folytatódtak a kulturális csoportok előadásai. Fellépett a Leánykökörcsin, a Leverucska és a Rigófütty énekegyüttes, és láthattuk a Pászti Miklós Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptánccsoportjának előadását is. Az egykori biai járás népdalait játszották, énekelték, táncolták a Szeret zenekar Vizeli Balázs prímás vezetésével, a biatorbágyi Népdalkör tagjai (vezetőjük Köllő Attila) és a Sóskúti Edit - Sikentáncz Szilveszter táncospár. A cieszyńskieji lengyel együttes is új műsorral lépett fel. A rendezvény zárásaként Sándor Dezső és cigányzenekara húzta késő estig a talpalávalót.