Biai Szent Anna-napi búcsú

Július 25-én tartja a Biai Katolikus Egyházközség Szent Anna-napi búcsúját, a templom névadó szentjének ünnepét. A búcsúra érkezők a szentmisét követően világi mulatságokon is résztvehetnek, egybekötve az Ördöglovas-nappal.

Vasárnapi misével kezdődik az évről-évre, hagyományosan megrendezésre kerülő Biai Szent Anna-napi búcsú. A Szent Anna plébániatemplomot (korábbi nevén Szent Kristóf-kápolna)1766-ban építette Sándor Antal báró. Nevét Szűz Mária édesanyjáról kapta, Szent Annáról. Mária szüleinek neve ugyan nem szerepel az Újszövetségi Szentírás szövegében, de kultuszát megőrizték a szentföldi keresztények, amely a keresztes háborúkból hazatérő lovagok útján terjedt el, főként a Habsburg birodalom országaiban, így hazánkban is. A templom búcsú a templomot fenntartó egyházközség tagjainak az ünnepe.

Az idei évben színesebb programok fogadják a búcsúról érkezőket könyvvásár, árusok, körhinta és gyermekfoglalkoztató a templom előtti téren. Az Ördöglovas-nap esőnapja miatt a Sándor Metternich-kastély udvarában lesz fogathajtás, kaszkadőr mutatvány, sétakocsikázás, ahol az éhes gyomrokat a Biatorbágyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tölti meg.

 

Ajánlott irodalom:

  • Szent Anna tisztelete és a Biai Római Katolikus Egyházközség - Biatorbágyi Krónika (2003. augusztus)
  • A Biai Római KAtolikus Közösség - Biatorbágyi Krónika (1992. július)
  • A Biai Szent Anna-plébániatemplom belső tere - Biatorbágyi Krónika (1994. július)