Változás a szelektív hulladékgyűjtésben

Július 1-jétől a gyűjtőpontok környékén lakók és a hulladékkezelő kérésére a képviselő-testület csökkentette a szelektív hulladékgyűjtő szigetek számát.

Uniós irányelv, hogy a háztartási hulladékból az újrahasznosítható anyagok mennél nagyobb arányban visszanyerésre kerüljenek. A kukákba csak újra nem hasznosítható anyagok kerüljenek, például a konyhai hulladékot, a fűkaszálékot, a lombot komposztáljuk (ne égessük) háznál: kitűnő talajerő pótló, virágföldjavító válhat belőle. Újrahasznosítható a papír, a műanyagáru, az üveg is.
Ezen anyagok külön gyűjtésére alakította ki önkormányzatunk a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, kezdetben 13-at. A környezettudatos magatartás kialakulását, elterjedését segítették elő, egyúttal sajnos a nemtörődöm, a hulladékokat nem a neki megfelelő edénybe, vagy mellé dobók sittlerakataivá váltak.

A házaktól sárga nejlonzsákban 2009 óta szállítja el a Saubermacher-Bicske Kft. a válogatott, és megfelelően előkészített hulladékot (tájékoztatás az ingyenesen átvehető zsákok oldalán). A hulladékszigetek száma ekkortól csökkent 12-ről 6-ra, most 3-ra. A házaktól való begyűjtés beválását mutatja a szigetek számának csökkenése. Innen minden második pénteken viszi el a Szolgáltató a laposra taposott műanyag hulladékot, minden hónap utolsó péntekjén az összekötegelt papírt (hulladéknaptár). A szigetekről a műanyagokat minden csütörtökön, a papírt szerdánként, az üveget pedig minden páros hét keddjén szállítják el.

Az újonnan kijelölt gyűjtőpontokon az eddigi konténerek mindegyike elhelyezésre került, tehát a befogadó kapacitás nem változik. A megmaradó 3 szigettől azt reméljük, hogy ezeken a helyeken nem fordulhat elő a képen látható és a szövegben is utalt rendetlenség.

A gyűjtőhelyek:

  • Egészségház mögött, az orvosi rendelő melletti parkoló terület,
  • Szily-kastély udvara,
  • Csillag utca – Fő utcánál lévő parkoló.

 

Kecskés László
a Településfejlesztési, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottság elnöke