Tanmese a szemétről!

Kinek ne szúrná szemét a szemét? Kinek ne lenne a környezetszennyezés tüske a szemében? Köztereinket ugyanolyan személyes ügyként kellene kezelni, mint a mindennapi tisztálkodást, a lakás, a ház, az udvar tisztántartását. Olvassa el a mese a szemétről és a munkáról című írást!

 

MESE a SZEMÉTRŐL és a MUNKÁRÓL

Ha munkánk művelés, akkor nincs szemét. Gyerekkorunkban, úgy 45-50 éve egy paraszti udvaron még csak kétféle szemét létezett, az összetört virágcserép és az összetört üveg. Az egyéb felesleg hasznosult. Mai szemmel visszanézve akkor anyagilag nagy szegénységben éltünk, de hittünk a művelésben, a tudásban. Az egész ország, de szinte az egész világ.
Az a kor letűnt, ma az úgynevezett Gazdaságkorban élünk, vagy más néven a fogyasztói társadalomban. Napjainkra a munka a művelés ellentétévé vált, és elhatalmasodott rajtunk a szemétgyártás. Azt, hogy korunk egy szemétgyártó kor, éppen az újonnan bevezetett, eladott termékek óriási mennyisége jelzi, hiszen ezek óráról órára, percről percre szorítják ki az elavult, kifogyott, használhatatlanná vált, divatjamúlt termékeket a piacról. Törvényszerű, hogy amilyen mértékű a termékgyártás, forgalmazás, használat, élvezet, előbb-utóbb hasonló mértékű lesz a szemételtávolítás, szétválasztás, szállítás, feldolgozás tömege. A hulladéktermelés éppen az avulás állandó gyorsulása miatt meghaladja az általános szemét növekedést, tehát minél fejlettebb egy tevékenységi forma, annál több szemetet gyárt. Az általános sittesedés szemétcivilizációhoz vezet, ami egyaránt kiterjed az anyagi és a szellemi megnyilvánulásokra, sőt magára az emberre is. Most már nem a termékek hiányától szenvedünk, hanem a tárgyi, dologi és az információs szemét hatalmas tömegétől. (Czakó Gábor író nyomán)

A törvény szerint mind az önkormányzatnak, mind pedig az állampolgárnak kötelessége a keletkezett szemét elszállítatása, kezelése. Ez már az önmagát féltő, szabályozó mai fogyasztói társadalom intése, hangja. Ezt komolyan kell, komolyan kellene vennünk, de mégis, miért tanuljuk olyan nehezen a szemétkezelést? Minden igyekezetünk ellenére vajon miért olyan nehéz lecke ez? Miért öntik tele illegális szeméttel három óránként ismeretlen alakok cinikus nevetés kíséretében a kihelyezett üveg, papír és műanyag hulladékok gyűjtésére kirakott konténereinket, miközben az üvegen és a veszélyes hulladékokon kívül Biatorbágyon HÁZTÓL VISZI EL a szolgáltató cég a szemetet?

És akkor rohan az újságíró, a magát zöldszeműnek, környezetbarátnak sőt védőnek nevező, hogy gyorsan lefényképezze és tudassa mindenkivel a szörnyűséget. Lám az önkormányzat megint nem viteti el a szemetet! Pedig elviteti, sokszor. Pénteken külön körút keretében Biatorbágyon kiüríttetjük az összes játszótéren és parkokba kihelyezett gyűjtőket, a korábban hat, ma már három szelektív sziget környékéről elvisszük külön konténerekbe a kitüremkedő szemetet. És szombat reggelre újra úgy néznek ki, mintha hetek óta nem ürítették volna őket. Ki hát a hibás?

Lépjünk egyet hátra és vizsgáljuk meg a kérdést!
Jól tudjuk, hogy a szemetet azt többnyire kapjuk, a profit utáni hajszában öntik
ránk a monopóliumok és egyéb ipari, kereskedelmi szereplők. Az emberi személy
alapvetően nem szeret szemetelni, otthonát, munkahelyét szereti tisztán és rendben tartani. De az ipar és a kereskedelem, immár személytelenül, a termékek eladhatóságának könnyítése érdekében, a profit érdekében hatalmas mennyiségben előállítja és terjeszti. A vásárlók észre sem veszik, hogy a szemetet is megfizetik az áruban, amit megvesznek. Azután meg csak néznek otthon, hogy honnan ez a sok szemét, mintha nem is lenne közük hozzá. Annyira nem azonosulnak ezzel, hogy nem is nagyon akarnak hozzányúlni.

Aztán amikor a szemét már csúnyán elhatalmasodik, akkor kialakul a környezetvédő ipar, aki meg abból húz hasznot, végül is Gazdaság korban élünk, hogy összegyűjti, elszállítja, feldolgozza a szeméthegyeket. Csak ehhez megint szüksége van a háztartásokra, sőt a tudatosan viselkedő egyénekre, vagyis a személyekre.
Ezen a ponton kell kitalálni a környezettudatos állampolgár típusát, aki majd szépen lecsavarja a műanyag flakonról a kupakot, kiönti a felesleges folyadékot, krémet, habot, laposra tapossa, aztán visszacsavarozza a kupakot és így teszi be a „szelektív zacskóba”.
A monopóliumok ekkor szépen megdicsérnek, kulturáltnak neveznek majd bennünket, és mosolyogva ebből is hasznot húznak. No ehhez aztán már végképp nem szeretünk jó pofát vágni! Végül pedig betetézzük a kor parancsát, amikor az így előkészített szemeteszsákot a megfelelő időpontban kitesszük az utcára és valamilyen ügyes szerződés keretében végül is fizetünk, hogy elvigyék.

A szemét tehát egyszerre személytelen és egyben személyes ügy is. Komoly feladatot ad mindenkinek a szemét jelentőségének megértése, elfogadása és annak tudatos kezelése. Ugyanakkor erkölcsi kötelessége minden embernek, háztartásnak, hogy a saját maga által elfogyasztott tárgyak, javak szemét részét eltakarítsa. Ezt minden külső körülmény és szereplő ellenére ugyanolyan személyes ügyként kell kezelni, mint a mindennapi tisztálkodást, a lakás, a ház, az udvar tisztántartását. Azt hiszem egyetértünk abban, hogy Biatorbágy város utcáit, tereit, parkjait, erdőit senki ne szennyezze, ne szemetelje tele, mert ilyen joga senkinek sincs.

De ne feledjük a legfontosabbat, hogy az ember alapfeladata, igazi útja a teremtés folytatása. Az pedig nem más, mint a holt anyag szellemmel való megtöltése az ember által, vagyis a művelés. És akkor nem keletkezik szemét. Addig is, míg az emberiség ezt a valaha érvényben volt bölcsességet újra életmintává teszi, amíg lecsökkenti a szemétgyártást, addig is úgy álljunk a már létrejött, létrehozott szeméthez, ahogyan az emberhez méltó. Vagyis mi legalább tudatosan műveljük, minősítsük át, hasznosítsuk újra a szemetet, de mindenképpen figyeljünk rá, rendszerezzük, csomagoljuk, szállíttassuk el. Tartsuk komoly feladatunknak!

2012-ig Biatorbágy önkormányzatának a Saubermacher-Bicske Kft-vel van szerződése szemétszállításra. Címük: 2060 Bicske, Csákvári út 45. telefon: 06-23/ 35011. A lakosoknak háztartásonként egyéni szerződéseket kell kötni a szállító céggel, ezt követően lehet az alábbiakban részletezett szolgáltatásokat igénybe venni. A pontos gyűjtési időpontokat a negyedéves számlaborítékban kiküldött „hulladéknaptár” tartalmazza.

 

1., MEGSZABADULÁS A HÁZTARTÁSI HULLADÉKTÓL

A házak elé kitett szemetes kukákat hetente kiürítik és elviszik.
Az ömlesztett konyhai, háztartási, más néven kommunális (milyen rossz szó!) szemét rendszeres elszállítására éves lakossági közszolgáltatási szerződést kell kötni! Ezt követően hetente egyszer (hétfő, szerda, vagy csütörtök) az utcára reggel 7-óráig kirakott szemetes kukákat kiürítik és a szemetet elszállítják (60, 120, 240 literes kukák léteznek) Ünnepnapok esetén külön kijelölt napok vannak a szállítási naptárban megjelölve. Az elszállított szemét fizetése utólag történik, a negyedévente kiküldött sárga csekkek alapján. Akinek többlet háztartási hulladékja van, az vehet SZÜRKE zsákot, és azt a kukája mellé teheti újabb szeméttel megtöltve.
A szürke zsák ára: 60 l-es 584 Ft/db, 120 literes 650.-Ft/db
A szürke zsákot és egyéb zsákokat három biatorbágyi boltban lehet megvenni:
Füzes Kisáruház, Baross Gábor u. 3. Fair Play Bt., Nagy u. 67.
Hermeczi Ferencné, Katalinhegy, Hrsz: 2680

2., MEGSZABADULÁS A MŰANYAG ÉS A FÉMHULLADÉKOKTÓL

A házak elé kitett SÁRGA zsákokba csomagolva elviszik a naptárban jelzett napokon. Pontosítsunk, mert nem mindenféle műanyag és mindenféle fémhulladékról van szó.

Műanyaghulladékok:

laposra taposott ásványvizes és üdítős palackok
fóliák, bevásárló táskák, szatyrok, reklámtáskák, zacskók
laposra taposott, kiöblített kozmetikai és tisztítószer flakonok, joghurtos-tejfölös poharak.

Fémhulladékok:

alumínium italdobozok lapítva, alufólia és tálca tisztán
konzervdobozok és egyéb fém élelmiszer-csomagolások

Akinek van érvényes szerződése háztartási hulladék elszállításra, azok díjmentesen kapnak 1 évre 26 db 120 literes SÁRGA színű, emblémával és a tartalomra vonatkozó feliratokkal rendelkező műanyag zsákot (minden hónapra 2 db-ot). Ezekbe kell megtisztítva, összelapítva betenni a műanyag és a fémhulladékokat, majd a mellékelt naptár szerint ki kell tenni reggel az utcára.

A házak elé kitett SÁRGA zsákok elszállítása ingyenes. A 26 db ingyenes zsákot az önkormányzat ügyfélszolgálatánál lehet átvenni ügyfélfogadási napokon. Ehhez a legutóbbi negyedévi hulladékkezelési díj befizetését igazoló csekket be kell mutatni. (telefon: 0623/ 310174) Akinek a 26 db ingyenes zsák nem elegendő az 154 Ft/db áron vásárolhat az előzőleg felsorolt üzletekben.

3., MEGSZABADULÁS A ZÖLDHULLADÉKTÓL

Erre a célra való ZÖLD színű műanyag zsákokban elviszik a megjelölt naptári napokon. A zöldhulladékból leginkább célszerű komposztot csinálni, de akiknek ez nem megy, azoktól április 5-e és november 8-a között rendszeresen, kéthetente, kedden (lásd a mellékelt szállítási naptárat) kirakhatja a háza elé, és a zsák árában lévő díjért elviszik.

A ZÖLD színű zsák ára 389.-Ft/db , a már megadott boltokban lehet megvenni. Az őszi lombhullások után a lakosság számára van egy ingyenes zöldhulladék elszállítás is minden évben egyetlen napon, idén: 2011. november 19-én.
Ezt az önkormányzat fizeti, és ekkor bármilyen műanyag zsákba ki lehet tenni az összegyűjtött faleveleket, gallyakat.

4., MEGSZABADULÁS A PAPÍRHULLADÉKTÓL

Havi egyszeri alkalommal ingyenesen elviszik a házaktól. (lásd naptár)
A papírhulladékot (kartondobozok, újságok, füzetek, könyvek, tejes, gyümölcsleves dobozok, italkartonok) lapítva, kötegelve, illetve dobozokba rakva, átkötve kell kitenni a házak elé.

5., SZELEKTÍV SZIGETEK, ELSŐSORBAN ÜVEGHULLADÉKOKRA

A fentiek alapján látható, hogy az üveg hulladékok és a veszélyes hulladékok kivételével minden szeméttípust a házaktól elvisz a szolgáltató. Az üveghulladékok részére a város három helyszínén sárga színű konténereket helyeztek ki további konténerek társaságában, az úgynevezett „szelektív szigeteken”.
Az üveghulladékot ide kell mindenkinek elszállítani és betenni a konténerekbe. Annak ellenére, hogy a papírt és a műanyag hulladékokat már a házaktól elviszi a szolgáltató, ide is van telepítve további kétféle konténer, a maradék papír és a maradék műanyag hulladékoknak. A három szelektív sziget helyszíne a következő: Szily –kastély udvara, Egészségház Baross Gábor utcai oldal, Fő u. 98-előtti kövezett rész. Sajnos sokan visszaélnek a helyzettel, és a szelektív szigetekre válogatás nélkül öntenek szemetet éjjel, nappal. A rend megőrzése érdekében a jövőben a szigetekhez ipari ellenörző kamerákat helyezünk és az illegális szemétlerakókat pénzbüntetéssel sújtjuk.


6., MEGSZABADULÁS A „LOMOKTÓL”. LOMTALANÍTÁS.

Évi egyszeri házhoz menő, a lakosság részére ingyenes lomtalanítási szolgáltatás van, 3 m3-ig. A lomtalanítást az önkormányzat fizeti, tessék tehát bátran igénybe venni. Előzetes telefonos egyeztetést követően a háztartási
szemét szállítás napján (hétfő, szerda vagy csütörtök), de a lakók által kért napon történik a lomtalanítás március 1-je és november 30-között. Egy héttel előre lehet időpontot kérni a következő telefonszámon, e-mail címen: 06-22/ 350111, mellék: 111, 113, bicske@saubermacher.hu
Csak az a személy veheti igénybe, akinek nincs díjhátraléka. A felpakolt lomokról készült szállító levelet alá kell írni.
Lomhulladéknak tekinthető a háztartásokban életvitelszerűen keletkezett lakossági hulladék, amely méreténél vagy egyéb tulajdonságainál fogva nem helyezhető el a háztartási szemét gyűjtőedényekben, kukákban. Például: bútor, matrac, kerékpár, játékok, kert felszerelések, stb.Veszélyes hulladék, elektronikai hulladék nem kerülhet közterületre.

7., MEGSZABADULÁS A VESZÉLYES HULLADÉKOKTÓL

A veszélyes hulladék begyűjtésére és elszállíttatására külön kell figyelni, mert az csak évente egy-két alkalommal van, külön jelzett helyszíneken, az időpont pedig a „hulladéknaptárban” van megjelölve. 2011-ben csak tavasszal volt.

 

Összeállította: Szakadáti László képviselő, alpolgármester

 

Kapcsolódó oldalak: