Örökségeink hétvégéje

Biatorbágy is csatlakozott a szeptember 17–18-án sorra kerülő Kulturális Örökség Napjai elnevezésű európai programhoz, amelynek hazai jelmondata ez évben: 1000 magyar ház. E hétvégén mindenki előtt megnyílik a Szily– Fáy- és a Sándor–Metternich kastély, valamint látogatható lesz a torbágyi és a biai katolikus templom.

A meglehetősen romos Szily-kastélyban szombaton este 6 órától művészeti iskolánk tanárai adnak komolyzenei koncertet. Az előadás a pusztuló épület és a fennkölt zene ellentéte miatt kapta a „Kontraszt” elnevezést. A kastély udvarán vasárnap 10–15 óráig az Ifjúsági Bűnmegelőzési Klub tart nyílt napot. A foglalkozásokhoz bátran lehet csatlakozni.

A Sándor-kastélyban szombaton ideiglenes mozi nyílik, amelyben 10 órától délutánig folytatólag vetítik a Viadukt és az Ördöglovas című filmeket. Vasárnap ugyanitt 10–14 óráig „Bolhapiac” nyílik majd.

A torbágyi katolikus templom szombaton 14–17, vasárnap 10–14 óráig lesz nyitva. Szombaton délután Baracza Szabolcs restaurátor tart előadást az oltárfelújításról.

A biai Szent Anna-templom szombaton 9–19-ig áll a látogatók rendelkezésére.

A Faluházban szombaton 10–18 óráig kisvasút-kiállítás látható, és a Viadukt sétányon 10–16 óráig minkét napon működni fog a hajtányos vasút.

Szombaton délelőtt 9-től Határkereszt séta indul a Biatorbágy Kultúrájáért Alapítvány vezetésével, amely a Donát-kereszttől a Bach-keresztig tartó útvonalon található, épített helytörténeti emlékeinket ejti útba.

Tehát nemcsak örökségünk van, de program is lesz bőven!