Illegális víz- és csatornabekötések Biatorbágyon

Városunk ivóvízellátásáról és szennyvízelvezetéséről 2007 októbere óta a Biatorbágyi Vízművek gondoskodik. A víziközműveket szabályosan igénybe vevő lakosok érdekében a szolgáltató az ivóvíz- és szennyvízhálózaton rendszeresen végez ellenőrzéseket, melyek során a közelmúltban közel félszáz szabálytalanságot sikerült felderítenie.

Kevesen tudják, de az illegális vízvételezés vízlopásnak minősül. Illegális vízvételezés lehet többek közt az ivóvíz törzshálózatának vezetékeiről, fogyasztási helyeiről (közkút, tűzcsap) történő nem rendeltetésszerű vízvételezés, a mérés nélkül vagy manipulált vízmérőn keresztül fogyasztott ivóvíz, továbbá a szerződés, engedély, valamint víz- és csatornadíj megfizetése nélkül történő vízvételezés is. Szintén illegális tevékenység az ingatlanon keletkezett szennyvizek szerződés, engedély, és csatornahasználati díj fizetése nélkül a csatorna törzshálózatba történő bevezetése, továbbá a csapadékvíz közcsatornába bocsátása is.

Az illegális felhasználókkal szemben a szolgáltató emelt díj számlázására jogosult. Ha az illegális ivóvíz- vagy csatornahasználatot a szolgáltató tárja fel, az emelt díjas számlázást már nem lehet elkerülni, a kiállított számlát – melynek összege a legtöbb esetben a több millió forintos nagyságrendet is elérheti – az ingatlan tulajdonosának vagy egyéb jogcímen használójának ki kell fizetnie.

A Biatorbágyi Vízművek rendszeres ellenőrzései során az elmúlt néhány hónapban mintegy 50 ingatlan esetében tapasztalt illegális ivóvíz- és/vagy csatornahasználatot. Az esetek többségében az elkövetők a szennyvizet a szolgáltató tudomása és a felmerülő díjak megfizetése nélkül bocsátották a hálózatba.

A Biatorbágyi Vízművek ezúton is kéri fogyasztóit, győződjenek meg arról, hogy a fogyasztási helyen igénybe vett ivóvíz- és/vagy szennyvízszolgáltatás a havi számlákon elszámolásra kerül. Amennyiben bármely igénybevett szolgáltatás elszámolása hiányzik, esetleg a szolgáltatások igénybevételéről egyáltalán nem kapnak számlát, a hiányosságot minél előbb jelezzék a Biatorbágyi Vízművek ügyfélszolgálatán.

A víz- és szennyvízszolgáltatás legális használata minden biatorbágyi lakos érdeke, ezért kérjük, ha tudomásuk van bármilyen illegális víziközműhasználatról, jelentsék azt minél előbb a szolgáltató felé, hiszen a nem számlázott ivóvíz és szennyvíz a szolgáltatót és a várost egyaránt terheli.

 

Biatorbágyi Vízművek Kft.