Parlagfűmentes Biatorbágyért!

Tisztelt Biatorbágyi Lakos, Tisztelt Ingatlantulajdonos!

 

A parlagfű Magyarországon a legnagyobb területen előforduló, legelterjedtebb gyomnövény, melynek pollenje az egyik legerősebb ismert allergén. Az hatályos jogszabályi rendelkezések szerint a parlagfű elleni védekezés elsősorban a föld tulajdonosának, illetve használójának a kötelezettsége.

A parlagfű legintenzívebb növekedési időszaka július hónap, a virágpor szóródása legnagyobb tömegben július végén és augusztus hónapban történik. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. tv. 17. § (4) bekezdése ezért úgy rendelkezik, hogy „a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.”

A június 30-i dátum a szankciómentes, önkéntes jogkövetés lehetőségének határnapja.

A megjelölt időpont után külterületen az illetékes megyei növény-és talajvédelmi szolgálat (Pest Megyei Kormányhivatal Fővárosi és Pest Megyei Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal, Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság; 2100 Gödöllő, Kotlán Sándor u. 3., tel.:28/512-440; fax: 28/512-460; e-mail: pest-nti@mgszh.gov.hu), belterületen a jegyző elrendeli a parlagfű elleni közérdekű védekezést, melynek költsége az ingatlan tulajdonosát, használóját terheli. A védekezési kötelezettség elmulasztóival szemben az illetékes megyei növény-és talajvédelmi szolgálat növényvédelmi bírságot szab ki, amelynek legkisebb összege 15.000 Ft, legmagasabb összege 5.000.000 Ft. A bírság, meg nem fizetés esetén, az azt terhelő kamattal együtt, adók módjára behajtható.

A közterületek használatáról szóló helyi rendelet szerint (Biatorbágy Képviselő-testülete 9/2007. Ör.sz. rendelete) az ingatlantulajdonosnak, ill. használónak nemcsak az ingatlan, hanem az ingatlan és az ingatlan előtti (az utak középvonaláig tartó) terület tisztántartásáról is gondoskodnia kell.

Kérek tehát minden ingatlantulajdonost és -használót, hogy ingatlanaik, valamint az ingatlan előtti területek parlagfűmentesítéséről, gyommentesítéséről saját és embertársai egészsége érdekében gondoskodjon.

Együttműködésüket köszönöm!

dr Kovács András
Jegyző