Új testvérvárosunk Alistál

2012. június 23-án a Városünnepen Alistál nevében Csóka Éva polgármesterasszony, Biatorbágy nevében Tarjáni István polgármester írta alá a két település testvéri szerződését szentesítő oklevelet.

A mai Szlovákia állam területén, a Felvidéki Csallóközben fekvő, szinte száz százalékig magyarok lakta, 2000 lelkes Alistál község és Biatorbágy között több mint 17 éves a sportbarátság. Az alistáli születésű, 2004-ben elhunyt Linka Márton kezdeményezése nyomán 1997-ben sporttalálkozó sorozat indult, amely a mai napig él és működik, összeköti Alistál és Biatorbágy lakosait, időben jóval megelőzve a nemzeti összetartozás határokon átívelő eszméjét és gyakorlatát.

Az írásos dokumentumokban először 1111-ben Stahl néven említett Alistál település egy igazi magyar szirt a magyarság történelmében. Az itt élők léte, sorsa példát mutathat a megmaradásra, az anyanyelvhez, a hazához való hűségre minden népnek a világban. Alistál község honlapján (http://dolnystal.webnode.sk/hu/) Győrszentiván testvértelepülés mellett már régóta ott szerepelt Biatorbágy címere is mindeddig baráti településként megjelölve.