Újra piac Biatorbágyon

A Képviselő-testület határozata alapján 2012 szeptemberétől ismét működhet piac Biatorbágyon. 2012. január 1. napjától jogszabályi lehetőség nyílt olyan helyi termelői piac létrehozására, amely fokozott figyelmet fordít a helyi kistermelők mezőgazdasági-, illetve élelmiszeripari tevékenységére.

Városunk helyi termelői piacán a környék lakói Biatorbágy 40-km-es vonzáskörzetében gazdálkodó termelők minőségi termékeit vásárolhatják meg. Ezzel a termelők és a fogyasztók kapcsolatát lehet szorosabbá tenni, a viszonteladók kizárásával. Az új piacról Kecskés László a Településfejlesztési, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottság elnöke kérdezte Nagy Attilát, a vásártér leendő üzemeltetőjét.

Szeptember 15-én, szombaton piac nyílik a Faluház parkolójában.
Mi mindent kell tudnunk róla? – kérdeztem Nagy Attilát, a működtető cég vezetőjét.
– A helyi önkormányzat kezdeményezte, hogy létesüljön piac a városban, amelyhez biztosítja a területet, mi pedig a feleségemmel megszerveztük az árusok körét, és vállaltuk a működtetést. A szakmai hátteret és a gyakorlati tanácsokat Szilágyi Zsolttól kaptuk, aki ilyen jellegű piacot üzemeltet Máriaremetén, és az országszerte nyíló piacok közül is számosnak az indulását segítette.
Mitől termelői egy piac?
– Attól, hogy az ott föllelhető áruk egytől egyig közvetlenül a termelőktől valók, nem viszonteladóktól. Vagy saját maga termelte, vagy a feldolgozását végezte az árus.
Minderre mi a garancia?
– Az, hogy a piacra meghívott minden egyes árust személyesen felkeressük, és meggyőződünk a hitelességéről.
Mi jó ebben a vásárlónak?
– Több dolog is: leginkább az áru garantált minősége, frissessége, valamint nem elhanyagolható szempontként az ára. Az árakat igyekszünk a szabadpiaci mérték alatt tartani legalább tíz százalékkal. Ezt úgy érhetjük el, hogy az árusoktól nagyon baráti mértékű helypénzt szedünk, ami nem is hasonlítható a budapesti vagy a korábbi helyi kisréti piacokéhoz.
Milyen kínálatra számíthatnak a vásárlók?
– Lesz itt minden, ami egy háztáji gazdaságban megterem: zöldség és gyümölcs, savanyúság, lisztek és száraztészták, házi sör, füstölt húsok, fűszernövények, sajtolt tökmag- és szőlőolaj, házi tojás, tehéntől és kecskétől való tejtermékek, magon nevelt csirke, méz, gomba, pékáru, házi szörpök és lekvárok…
Vége a sornak?
– Sosincs vége. Továbbra is várunk olyan termelőket helyből és negyven kilométeres közelségből, akik a fent leírtaknak megfelelnek, és számlaképesek. Itt nem lesz kapható banán és narancs, külföldről származó termék, az árut nem utaztatjuk ilyen messzeségből. A cél az, hogy a környék kínálata jelenjen meg nálunk.
Aki Barbie babát vagy kulcskészletet akar venni?
– Az ne nálunk keresse, ez nem bolhapiac.
Egyéb fontos tudnivaló?
– Piacnyitás szeptember 15-én, szombaton, nyitva tartás 7–13 óra között, a továbbiakban pedig minden hónap harmadik szombatján ugyanígy. Mindenkit szeretettel várunk a faluházi nagyterem parkolójában. Aki további részletekre kíváncsi, tanulmányozza a www.helyipiac.eu honlapot.

Kecskés László