Védekezés a szelídgesztenye-gubacsdarázs ellen

Északi szomszédunknál már megjelentek az első szelídgesztenye-gubacsdarazsak, amelyek potenciálisan nagy veszélyt jelentő nem őshonos károsítók. A szlovák növény-egészségügyi hatóság értesítésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatóban hívja fel a magyar lakosság figyelmét a gubacsdarázs elterjedésének megelőzésére.

A szelídgesztenye-gubacsdarázs (Dryocosmus kuriphilus) már jelen van több Európai Uniós ország erdős területein (Szlovénia, Horvátország). Egyetlen gazdanövényébe a szelídgesztenye fiatal hajtásaiba, levélnyelébe, valamint a levelek főerén található, 8-15 mm átmérőjű zöld pirosas színű gubacsba helyezi lárváit.

A Vidékfejlesztési Minisztérium kéri a lakosságot, hogy ha a szelídgesztenye-gubacsdarázs jelenlétére utaló gyanús tüneteket észlel, azonnal jelentse a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (NÉBIH) Növény- Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságán, vagy a megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán.

A szelídgesztenye-gubacsdarázs megjelenésekor az unió előírja a fertőzés haladéktalan felszámolását, illetve a károsító továbbterjedésének a megelőzését. A gubacsdarázs megjelenésének könnyebb azonosítására a hatóság tájékoztatóban ismerteti a kártevő faj tüneteit.

Elérhetőségek

Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság
2100 Gödöllő, Kotlán Sándor utca 3.
Tel.: 06-28/512-440
Fax: 06-28/512-460
http://www.nebih.gov.hu/