Városi kitüntetések

Augusztus 20-án a Szent István-napi ünnepségen adta át Tarjáni István polgármester a „Biatorbágyért” kitüntetést a városunk határain túl is jól ismert húsüzemet üzemeltető Czimer családnak és a „Biatorbágy Városért Életműdíjat” Tóthné Gyarmati Magdolna tanárnőnek.

 

BIATORBÁGYÉRT kitüntetés – CZIMER CSALÁD

A mai Nagy utca és a Szabadság utca sarkán a Hangyási-ház mellett kezdett el működni a Buza Gyula hentes és mészáros vezette üzlet. Ide nősült be Czimmer Gyula, Czimmerből és Gyulából is az első. Helyben vágtak disznót, marhát, birkát, amit az üzletben mértek ki tőkehúsként és földolgozott áruként (füstölt kolbász, füstölt szalonna, parizer, disznósajt). Ha elfogyott a háztartásokban a saját vágásokból származó hús, ők látták el Biát friss hússal. Szervesen hozzátartoztak a település életéhez, hiszen fölvásárolták a helyben hizlalt disznókat, marhákat, de a folyamatos ellátás érdekében elmentek akár a székesfehérvári vásárra is, ahonnan lábon hajtatták haza az állatokat. Az akkor már Czimmer néven futó üzem a kor színvonalán működött: volt vágóhídja, füstölője, néhány segédje. Hűtőgép akkor még nem lévén, jégvermét télvíz idején a halastó jegével hordatták meg, ami kitartott július-augusztusig, csak ezután kellett a budapesti jéggyárban hizlalt jégtömbökkel föltölteni.

A „fordulat éve” (1948) a húsüzem életében is fordulatot hozott: állami szabályozással megnehezítették a beszerzést és a működést. Megszűnt a szabad fölvásárlás lehetősége, a kijelölt helyeken pedig drága lett az élőállat. Az üzlet – többekkel, a szembe-szomszéd Lipkával együtt – ellehetetlenült, a magánműködést 1951-ben befejezte.
A Czimmerben és Gyulában is második akkori tulajdonos közért-dolgozó lett Budapesten, az ő egykori üzletét a helyi Földműves Szövetkezet működtette tovább innen-onnan idehozott alkalmazottakkal, de már nem önállóan, hiszen a helyben vágás megszűnt, ellátását központi kiszállítással biztosították. Ez minden tekintetben visszaesést jelentett a választékot, a minőséget és a folyamatos ellátást tekintve is. Gyula bácsi a budapesti közértes kitérője után visszatért saját üzletébe – alkalmazottnak, innen vonult nyugdíjba is.

Fia, 3. Czimer Gyula Budapesten a Közvágóhídon tanulta ki a szakmát, ott vált kitűnő húsipari szakemberré, vezetővé. A rendszerváltás adta a lehetőséget, Czimer Gyula vállalkozó kedve a kezdő lökést ahhoz, hogy a régi helyen (kibővítve, kissé más profillal) húsföldolgozó üzemet nyisson. Az alapot most is a családi háttér biztosította, hiszen ugyanúgy, mint régen, a családtagok mindegyike részt vesz a működtetésben.
A nyitástól szinte zárásig sorállók, a szilveszteri virslit és debrecenit telefonon lefoglalók, a Budapest túlvégéről árut megrendelők, a friss sütésű töpörtyű illatát megérzők igazolják Czimerék döntésének helyességét. Készítményeik ott vannak a biatorbágyi háztartások és a városi rendezvények asztalain is. A forgalom a vásárlók elismerése, amely abban is megnyilvánul, hogy egy internetes szavazás eredményeképpen Czimerék Magyarország 2. legjobb húsüzeme.

Tartsa meg őket a Jóisten, erőben, egészségben, hogy minket és utódainkat is elláthassanak finomságaikkal sokadik generációs Czimerek, Gyulák és nem Gyulák. E díj legyen elismerése annak az 1924-ig (sőt, még korábbra) visszamenő munkának, átörökített szakmai tudásnak, amely a Czimer Húsüzem neve mögött áll: mesterségbéli tudás, jó emberi kapcsolatok, tekintély, hírnév.

BIATORBÁGY VÁROSÉRT ÉLETMŰDÍJ – TÓTHNÉ GYARMATI MAGDOLNA


"Soha semmi sem szerezhetett volna lelkemnek nagyobb örömöt ennél...mert hiszen, amikor ennek a líceumnak alapjait lefektettem és nagy költségemmel be is fejeztettem, semmi másért nem tettem, mint szeretett hazámért és a közjóért, hogy itt a Múzsák otthonában, a királynak hű és a hazának hasznos polgárokat formálni lehessen" (Eszterházy Károly – 1790)

Eger városát tartja szülőföldjének. Ott nevelkedett, ott töltötte gyermek- és ifjúkorát, ott járta iskoláit. 1972-ben földrajz –biológia szakon kapott tanári oklevelet az abban az időben Ho Si Minh-ről, korábban és ma már újra gróf Eszterházy Károly püspökről elnevezett Főiskolán. Később földrajzos diplomáját egyetemi szintű képzés keretében is megerősítette.
Friss diplomás, pályakezdő pedagógusként 1972. augusztus 15-én állt munkába első és mindezidáig egyetlen álláshelyén, a torbágyi településrészen akkoriban még két külön épületben működő iskolában. 1980-tól már a Karinthy utcai új iskola igazgató-helyettesévé nevezték ki, amely feladatát a mai napig végzi, 2000-től főtanácsosi rangban. A 2000/2001-es tanévben megbízott igazgatóként az 1997-ben összevont Biatorbágyi Általános Iskola igazgatói feladatait is ellátta.
Napjainkban – negyven tanév, közel 7500 tanítási nap, cirka 45.000 tanóra múltával – már az akkori első diákjai gyermekei is az elballagtatott tanítványai sorát gyarapítják. Pontosan meg nem mondható a kezei között felnövekvő azon volt diákjainak száma, akik tőle kapták meg természettudományos alapműveltségüket, s bizonyára sokan közülük életpálya indító motivációjukat is. Sok éven át osztályfőnökként, az iskolán belüli kisközösségek összekovácsolása terén is magas szinten teljesítette feladatát.
Tantárgyaiból szakköröket vezetett, diákjai tanulmányi versenyeken indultak, a legkiválóbbak több esetben az országos első helyezéséig jutottak Magdi néni felkészítésével.
Szakmai felkészültségét, oktató-nevelő munkáját, valamint a kezei alatt dolgozók, tanulók gondjaihoz való segítőkész emberi hozzáállását diákjai, a szülői közösség és kollégái, beosztottjai részéről egyaránt tisztelet övezte, övezi.
1997-ben az akkori önkormányzati vezetés Biatorbágy Nagyközségért kitüntetés adományozásával ismerte el negyedszázados személyiségfejlesztő és közösségépítő munkáját.

Az iskolaépületen kívül is aktív, ismert és elismert személyisége a városnak. Hosszú időn keresztül énekelt a Pászti Miklós Vegyes kórusban. A nemzetiségek kultúrájának harmonikus egymás mellet élésében, éltetésében példát mutatva alapító tagként vett részt a német nemzetiségi Rozmaring Táncegyüttes és a Glockenklang Kórus munkájában.

Biatorbágy képviselő-testülete - nem képviselő tagjaként - több önkormányzati ciklusban is igénybe vette segítségét oktatással, neveléssel összefüggő ügyekben. Az Oktatási Bizottság külsős szakbizottsági tagjaként jelenleg is részt vesz a város új oktatáspolitikai terveinek gyakorlati megvalósításában.