Tűzgyújtási tilalom!

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2012. augusztus 22-től általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el az ország teljes területén lévő erdőkre, valamint az erdők határától számított kétszáz méteren belüli területre. A szabályokat megszegők akár 3 millió forint tűzvédelmi bírsággal is sújthatók.

Az utóbbi időben a rendkívüli meleg, és a hosszabb ideje tartó csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az ország teljes területén lévő erdőkre, valamint az erdők határától számított kétszáz méteren belüli területre a vidékfejlesztési miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el. A tilalom kiterjed a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre is.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a szabadtéren kelettkezett tüzek jelentős része gaz és hulladék nem megfelelő égetése, felügyelet nélkül hagyása miatt keletkezett.

A keletkezett szabadtéri tüzek többsége nem erdőterületen, vagy annak határától számított kétszáz méteren belül keletkezett, hanem attól távolabb és onnan terjedt át a tűzgyújtási tilalom hatálya alatt lévő területre. Több esetben a megye településeinek belterületén hulladékégetés miatt gyújtott tűz terjedt át erdőterületre jelentős anyagi károkat okozva és személyeket is veszélyeztetve.

Tűzvédelmi bírság kiszabása kötelező az alábbi esetekben
  Tűzvédelmi szabálytalanság Tűzvédelmi bírság legkisebb mértéke /Ft/ Tűzvédelmi bírság legnagyobb mértéke /Ft/
1. Tűzvédelmi előírás megszegése, ha az tüzet idézett elő 100 000 1 000 000
2. Tűzvédelmi szabály megszegése, ha az tüzet idézett elő és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges 200 000 3 000 000