Tájékoztató a szemétdíj változásról

Jelentősen növekedtek a szemétszállítás díjai. Enyhe vigasz, hogy ebben az évben térségi viszonylatban még ezzel az emeléssel sem mondható drágának a Biatorbágyon fizetendő összeg. A törvényi szabályozás 2012-ben 5,42 (nettó) Ft/literben maximálta a szilárd hulladék elszállításának árát. 2011-ben (egészen 2012. április 30-áig) ez az összeg Biatorbágyon 1,99 (nettó) Ft/liter volt. 2012. egészére vetítve pedig 2,55 (nettó) Ft/literre változik.

A háztartási hulladék elszállíttatásának megszervezése a kötelező önkormányzati feladatok egyike. Biatorbágy közigazgatási területén a szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatást egy 10 évvel ezelőtt kötött, 2012. július 30-áig érvényes szerződés alapján végezte a Saubermacher – Bicske Kft. A hulladékgazdálkodásra vonatkozó állami szabályozás csúszása miatt 2012. július 31-től Biatorbágy Önkormányzata a szemételszállítás folyamatosságának biztosítása érdekében meghosszabbította a Saubermacher-Bicske Kft.-vel kötött szerződését, az új hulladékgazdálkodási törvény szabályai alapján lefolytatásra kerülő közbeszerzési eljárás lezárásig, de legkésőbb 2013. június 30-ig. Az új hulladékgazdálkodási törvény alapvetően fogja megváltoztatni a hulladékkezelési közszolgáltatás szabályait, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy a közszolgáltatást csak többségi önkormányzati, ill. állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok láthatják el a jövőben, melynek ma még kevesen felelnek meg az ágazatban. E jogszabály megalkotásáig a kérdéses fél-egyéves időtartamra érdemi versenyeztetést már nem lehetett volna lefolytatni, ezért döntött a képviselő-testület a szerződés ideiglenes meghosszabbításáról.

2012. év elején még 6,3 százalékos áremelkedésben állapodott meg a szolgáltató cég és a város. A januári tarifaváltozás azonban végül elmaradt, mert a kormány a hulladékgazdálkodási törvény változására hivatkozva befagyasztotta az árakat. A megkötés április 15-i feloldása után az osztrák tulajdonú Saubermacher Kft. utólag szerette volna behajtani teljes kieső bevételét, ám ezt a városvezetés elfogadhatatlannak tartotta. Az áralkut követően az a köztes megoldás született a májusi képviselő-testületi ülésen, hogy május, június és július hónapokra mindössze 102 forinttal, augusztus elsejétől pedig 876 forinttal kell az eddigieknél többet fizetni havonta egy átlagos, 120 literes kuka ürítéséért. Figyelmükbe ajánljuk ugyanakkor, hogy a 60 literes gyűjtőedény ürítésének díja körülbelül negyven százalékkal alacsonyabb szolgáltatási díjfizetést von maga után.

A változásokról a Biatorbágyi Körkép júniusi száma is tájékoztatta a lakosságot.

További részletek a szemétszállítási díjak változásáról: