Változás a gépjárműadó alóli mentességet megalapozó súlyos mozgáskorlátozottság tényének igazolásában

A súlyos mozgáskorlátozottak gépjárműadó-mentességével kapcsolatos kormányrendelet 2012. március 31-i változása miatt az alábbiakról tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot.

A súlyos mozgáskorlátozottság ténye - gépjárműadó megállapításához kapcsolódóan – 2012. március 30-át követően indult szakhatósági eljárás során kiállított

  • elsődlegesen a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (szakértői szerv) által a közlekedőképesség minősítéséről kiadott szakvélemény másolattal,
  • másodlagosan a Fot. szerinti fogyatékossági támogatás (MÁK általi) megállapításáról szóló hatósági határozat, vagy a megállapítás alapjául szolgáló hatályos szakhatósági állásfoglalás, szakvélemény másolattal vagy
  • a 18. életévet be nem töltött, a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II.19.) EszCsM rendelet (Mr) 3.számú mellékletében meghatározott igazolás-másolattal

igazolható.

Az előzőekben nevesített okiratok egyikével sem rendelkező ügyfél a közlekedőképesség minősítését elősegítő, rendelkezésére álló orvosi dokumentációval és egyéb iratokkal a lakóhelye szerinti körzetközponti jegyzőnél (okmányirodánál) kérelmezheti súlyos mozgáskorlátozottságának megállapítását. E kérelemmel az okmányiroda megkeresi a szakértői szervet a közlekedőképesség minősítése érdekében.

Ekkor a szakértői szerv által kiadott szakvélemény-másolat – feltéve, hogy az a közlekedőképesség súlyos akadályozottságának fennállását legalább 3 éves időtartamra megállapítja – szolgál alapul a gépjárműadó alóli mentesség megállapításához.

A Kormány rendelet szabályaiból következően a 2013. évtől az úgynevezett „7 pontos igazolással”, illetőleg a hatályát vesztett rendelet alapján kiadott szakvéleménnyel rendelkező személyek nem tekinthetők súlyos mozgáskorlátozottnak, így gépjárműadó-mentességre sem jogosultak.

Ahhoz, hogy ezen személyek – függetlenül attól, hogy egészségügyi állapotuk évek, esetleg évtizedek óta véglegesnek tekinthető – továbbra is jogosultak legyenek az adómentességre, a fentiekben felsorolt – súlyos mozgáskorlátozottságukat megállapító – új igazolással kell rendelkezniük.
Mindezek alapján kérjük szíveskedjen a felsorolt igazolások valamelyikének beszerzéséről intézkedni, és azt önkormányzatunk Adóügyi osztályán bemutatni legkésőbb 2012. december 15-ig, ellenkező esetben 2013. január 01-től mozgáskorlátozotti mentességét a gépjárműadóban nem áll módunkban érvényesíteni.

Amennyiben további kérdéseik vannak, ügyintézőink készséggel állnak rendelkezésükre.
 

dr. Kovács András s.k.
jegyző