Hatvan évről „csicsereg” az óvoda

1952-ben, hatvan éve nyílt meg Bia napjainkban is működő legöregebb óvodája a „Bajcsy”. A Biatorbágyi Benedek Elek Óvoda részeként ma Csicsergőnek nevezett Bajcsy Zsilinszky utcai tagóvoda vezetőnője Puska Zoltánné (Kati), ez alkalomra születésnapi kiállítást és megemlékezést szervezett. Kérte, hogy aki tud, segítsen tárgyakkal, dokumentumokkal, fényképekkel vagy akár érdekes történetekkel. November 16-án, a nagy napon, az egykori és mai óvodások, szülők, óvónők, munkatársak, fenntartók, segítők és meghívottak közösen osztozhattak a találkozás örömében és lehettek részesei az emlékezés történelmi pillanatának.

Az ünnepi műsort az óvoda jelenleg legidősebb gyermekei a „Méhecske” nagycsoportosok nyitották vastapsos sikert aratva, majd a biai református kórus fellépése után Kanaki Zita vezetésével az óvónők zenés produkciója zárta, közel hasonló nézői elismeréssel. A tagóvodák video üzenettel kívántak boldog születésnapot a Csicsergőnek. Az intézményvezető Palovics Teréz óvodatörténeti visszatekintéséből többek között az is kiderült, hogy bizony a juhakol, majd présház helyére épült intézmény a kezdetekben igen mostoha körülmények között – például, külső fűtetlen illemhelyekkel – működött. Pintér Józsefné (Teri néni), aki pedagógusként 1954-től tízezer-hatszáz napot töltött az óvodában az egykori szegényes körülményeket azzal jellemezte, hogy a délutáni alváshoz szalmával töltött zsákokkal kellett pótolniuk a kiságyakat, vaskályhával fűtöttek, és mivel a jelenlegi tárgyi játékkínálat töredéke sem állt rendelkezésükre, a nevelőknek folyamatos foglalkozásokkal: mesékkel, énekekkel, körjátékokkal, közös beszélgetésekkel kellett lekötniük a gyermekeket. Az emlékek összegyűjtésére irányuló felhívás eredményeként az óvoda múltját számos elsárgult csoportfotó, korszakokat jellemző játék, valamint jó néhány dokumentum idézte fel.

A Biatorbágy óvodatörténetét átfogóan bemutató kiállítást az érdeklődők december végéig tekinthetik meg – a helyi 310-095-ös hívószámon előzetes bejelentkezés alapján – délután három órától a fél ötös óvodazárásig.