Nem mindennapi, mindennapi élet

Szenczy Sándor baptista lelkipásztor, misszionárius volt Biatorbágy vendége a november 17-i Faluházi Könyvnapon. Hazánk egyik legnagyobb professzionális segélyszervezetének, a baptista szeretetszolgálatnak és missziónak a vezetője Szádváriné Kiss Mária meghívására érkezett városunkba. A meghívás apropóját a Harmat kiadónál nemrég megjelent életrajzi interjú kötet adta. A tiszteletes című könyv lapjain Ferenczi Andrea beszélget Szenczy Sándorral, faggatja őt múltjáról, „bekattanásáról”, azaz az élet természetes rendszerébe illeszkedéséről, Isten iránti elhivatottságáról, mindennapi, de valójában igencsak különleges, nem mindennapi életéről!

A szeretetszolgálat vezetője meglehetősen messziről rajtolt mai Istenhite felé. Tizennégy éves korában, szülei válása után rájuk csapta az ajtót, és az utcát választotta otthonául. Innentől kettős életet élt. Egyrészt bulik, alkohol, drog, rendőrségi akták, jellemezték életét, vasúti kocsikban, feltört lakásokban aludt, másrészt az ország negyedik legjobb ifjúsági sakkozója volt és gimnáziumba járt. Katonai szolgálata során negyvenkilenc napra egy lokátor-állomáson „felejtették”. Unalmában a titkosított telefonvonalakon kezdeményezett és fogadott hívásokat. Az egyik hívó – egy azóta is ismeretlen fiú – úgy beszélt hozzá Istenről, mintha ott lenne mellette.

Leszerelés után Sándor vett egy Bibliát, és feltette a majd minden emberben felmerülő kérdést: Vajon igaz-e, amit ír? Ha nem igaz, szemétbe kell dobni, ha igaz, e szerint kell élni.

Szenczi Sándor az utóbbi mellett döntött. Lelkészi hivatását 1994-ben kezdte a Fejér-megyei Velencén. Élete azóta egy percre sem vált unalmassá. Számos kockázat, veszély, kihívás várja ma is. A baptista szeretetszolgálatot 1996-ban hozta létre. Akkoriban egy idős asszony kereste fel, és tett az asztalára 5 ezer forintot, hogy ezzel alapozza meg a világmissziót. A nevetségesnek tűnő felajánlást komolyan véve az alapítvány ma több tízmilliárd forintot kezel, közel negyedszáz országban teljesít küldetést, segélyez, eltűnt személyek után kutat, magyar és nemzetközi különleges katonai szervezetekkel együttműködve életeket ment és menekít. Hazánkban 43 oktatási tagintézményt igazgat, és az önkénteseken kívül 4 ezret meghaladó számú alkalmazottja van. 2012 szeptembere óta óvodák, általános iskolák, szakiskolák, szakközépiskolák és gimnáziumok fenntartójává vált összesen 10 megye 40 településén.

A misszionárius és családja az elmúlt évek során hét háborúban járt, többek között Koszovóban, Vietnámban, Jordániában, Sri Lankán, Kambodzsában.

Észak-Koreába, Csecsenföldre, Irakba és egyéb „forró” válságövezetekbe sokszor inkább egyedül utazik. Munkája során találkozott államok vezetőivel, köztük három amerikai elnökkel is. Prédikált több ezer ember előtt Amerikában és háromnak a kambodzsai dzsungel közepén.

Szenczi Sándor azt állítja megtanulta – és gyerekeimnek is továbbadni kívánja – hogy árokparton, hajléktalanszállón vagy ötcsillagos szállodában is otthonosan tudja érezni magát, ha Isten szeretete veszi körül. A szeretetszolgálat tagjai vallják, hogy a szükségnek nincs származása, sem bőrszíne, sem neme, sem vallása. Így fordulhat elő, hogy hívásra a bajban olyan helyeken is segítenek, ahol előzőleg üldözték őket.

A baptista szeretetszolgálat nevéhez köthető „cipősdoboz” akcióhoz az idén Biatorbágy is csatlakozik. Az elmúlt években az ország hatvanegynéhány pontján várták a cipősdobozba csomagolt adomány ajándékokat, amelyeket munkatársaik még karácsony előtt eljuttattak a rászoruló gyerekekhez. Tavaly több mint tizenhatezer kisgyermeknek sikerült ilyen módon örömöt szerezniük.