A telekadó rendeletről

Biatorbágy város képviselő-testülete 2013. március 27-i ülésén fogadta el a telekadóról szóló rendeletét, amely a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény kereteinek megfelelően szabályozza az adó mértékét, illetve a bevallási és befizetési kedvezmények, mentességek körét. A rendelet hatálybalépésének időpontja 2013. május 1.

Biatorbágy gazdasági helyzetének 2011-es teljes átvilágításakor nyilvánvalóvá vált, hogy felülvizsgálatra szorulnak a város helyi adókról szóló rendelkezései. Az önkormányzat ennek részeként 2012-ben átalakította az 1992 óta létező építményadó-rendeletét. Az új szabályozás a valós élethelyzetekhez igazítva, a lakossági kedvezmények körének kiszélesítésével nagymértékben csökkentette a magánszemélyek adóterheit. A mérsékléssel egy időben került előtérbe a telekadó, amelyről kiderült, hogy a városunk környezetében fekvő települések (Budaörs, Budakeszi, Törökbálint, Páty, Sóskút, Zsámbék, Herceghalom) mindegyikében létező bevételi forrás. A telekadó bevezetésének előkészítési szakaszában az önkormányzat elsősorban a nem mezőgazdasági, illetve a nem lakócélokat szolgáló, azaz a befektetési, ingatlanfejlesztési területek adóztatási lehetőségeit vizsgálta. Az előkészítés során alapvető szempont volt, hogy a lakosság mentesülhessen a telekadó megfizetésének terhei alól.
Biatorbágy város képviselő-testülete a hosszas döntés- előkészítési, egyeztetési folyamat végeredményeként 2013. március 27-i ülésén fogadta el a telekadóról szóló rendeletét, amely a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény kereteinek megfelelően szabályozza az adó mértékét, illetve a bevallási és befizetési kedvezmények, mentességek körét.

A telekadó mérteke
A bevezetendő telekadót Biatorbágy 100 Ft/ m2/év mértékben határozta meg. (2013. január 1-jétől a telekadó mértékének törvény által megszabott felső határa 313,2 Ft/m2. A környező települések közül Budaörsön 170 Ft/ m2, Budakeszin 250 Ft/ m2, Törökbálinton 287 Ft/ m2 a vállalkozási, illetve gazdasági célú területek adómértéke.) A 1990. évi C. törvényben meghatározottakon túl városunkban adómentességet élvez:

a) a magánszemély adóalany lakóépülettel beépített belterületi telke 4000 m2-ig;

b) a magánszemély adóalany egy darab belterületi beépítetlen telke 2000 m2-ig;

c) a magánszemély adóalany beépítetlen belterületi telke a jogerős építési engedély kiadását követő év első napjától, amennyiben azt az építési engedélyben foglalt határidőig lakóépülettel beépíti;

d) a magánszemély adóalany külterületi telke (ideértve a zártkertet is).

Az a), b), c) pontok szerinti adómentesség nem terjed ki a GKSZ (gazdasági, kereskedelmi és szolgáltató) övezeti besorolású telekre. Azok a magánszemély adóalanyok, akiket nem terhel az adófizetési kötelezettség, mentesülnek a bevallás benyújtásának kötelezettsége alól is.
A rendelet hatálybalépésének időpontja 2013. május 1.

A rendelet teljes itt egészében olvasható, valamint a bevalláshoz szükséges nyomtatványok letölthetőek.