Bozótharc a kisvasútért

Február 15-én, szombat délelőtt a biatorbágyi kisvasútbarátok segítőket várnak a Viadukt és a Madár-forrás közötti régi vasúti nyomvonal tereptisztítására. Szeretnék a bozóttal benőtt területet alkalmassá tenni a keskenynyomtávú sínek lefektetésére, amelyen akár mozdonyos, akár hajtányos szerelvények közlekedhetnek. Az előzményekről alább olvashatnak Tüske Emil tollából.

Február 8-án, szombaton reggel csöpögő esőben lelkes csapat gyűlt össze a felhagyott vasúti töltés elbozótosodott szakaszánál. Eddig a Pontis szálloda mögül indult a kisvasút, de a sínjeit fel kellett szedni egy parkoló építése miatt, ezért kerestek új helyszínt a vasútbarátok. A kiszemelt helyszínen már több mint harminc éve nem jár vonat. Nemcsak a síneket és talpfákat szedték fel itt, de a töltés anyagának nagy részét is elszállították. A hátra maradt alig használt „sétány”, nagyjából 7 méter széles, a Viadukt felöl a Madár-forrás, majd Törökbálint felé vezet a Szarvasugrás lakópark mellett. Az évek múlásával a megerősödő bozótban csupán egy szűk folyosó, egy Zöld alagút maradt átjárható.

A kisvasutasok elképzelése szerint csupán félszélességben lesz kitisztítva a nyomvonal, így is kényelmesen elférhet egymás mellett a kisvasút, a gyalogos és kerékpáros forgalom. Tizenöten dolgoztak az első napon, ez a kitűzött feladat harmadára volt elég. Sok munkára van még szükség, de ha elkészül az új nyomvonal a Viadukt és a forrás között 900 méter hosszú lesz!
15-én, szombat délelőtt a vasútbarátok újra várják a segítőket a helyszínen!