Felhívás belvíz elleni védekezésre való felkészülésére

A rendkívüli mértékű tavaszi csapadék és a várható magas talajvíz miatt helyenként várható belvízveszély szükségessé teszi, hogy a tavaszi esőzések előtt ne csak az önkormányzat közterület-fenntartó intézménye, hanem a lakosság is felkészüljön a belvíz elleni védekezés hatékonyabbá tételére.

Ennek érdekében Biatorbágy Polgári Védelmi Parancsnoka, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. Törvény és a vizek kártételei elleni védekezés szabályairól szóló 232/1996. kormányrendelet, valamint a 9/200. (05.03.) Ör. rendelet alapján az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét:

1. Az ingatlan tulajdonosa/használója köteles gondoskodni az ingatlana előtt húzódó, vízelvezetésére szolgáló árok, áteresz tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyásának biztosításáról.
2. A járdaszakasz melletti nyílt árok feltöltése vagy lefedése kizárólag az építésügyi hatóság engedélyével, az általa meghatározott módon lehetséges. A csapadékvíz-elvezető árkokat betömni, a víz elfolyását akadályozni tilos!
3. A gondozatlan járdaszakasz, áteresz vagy nyílt árok tisztítását az Önkormányzat az ingatlantulajdonos költségére elvégezteti, amennyiben ennek a kötelezett a felszólítás ellenére sem tesz eleget.
4. Vis maior esetén a gondozatlanságból, szabálytalan és szakszerűtlen műszaki kivitelezésből eredő vízelvezető átereszdugulásokat, szükséges ároknyitásokat a Városgondnokság köteles azonnali munkaként elhárítani, elvégezni az ingatlantulajdonos költségére.

Tájékoztatjuk a lakosságot továbbá, hogy:

1. Amennyiben a lakóingatlanon nagymennyiségben és hirtelen felgyülemlett belvíz személyek életét, az ingatlan biztonságát veszélyezteti, segélyhívás esetén (tel.: 105,0623-524-570) Érd Megyei Jogú Város Hivatásos Tűzoltósága a mentést és a szükséges védekezési munkálatokat a bejelentés sorrendjében illetve rendkívüli esetben soron kívül elvégzi.

2. Közterületen felhalmozódott és veszélyt jelentő nagymennyiségű belvíz elleni védekezést és a bejelentést munkaidőben a Városgondnokság felé lehet bejelenteni munkaidőben a 0623-310-174/3 telefonszámon.
Munkaidőn túl hívható: Molnár János városgondnokság-vezető Tel.: 06 (30) 269-8654

3. Rendkívüli belvízhelyzet kialakulása esetén – belvíz elleni készültségi fokozat elrendelését követően - a belvíz elleni védekezési munkálatokat, a rendelkezésre álló erők és eszközök igénybe vételét a Polgármesteri Hivatalban / Baross G.u.2/A./ felállított Polgári Védelmi Parancsnokság koordinálja (tel: 23-310-174)

4. Rendkívüli belvízhelyzet esetén a Polgári Védelmi Parancsnok Titkárságán, a fenti telefonszámokon vagy személyesen (Polgármesteri Hivatal, Baross G.u.2/A.) a védekezési munkálatokban résztvevő önkéntesek jelentkezését fogadjuk, továbbá önként szerveződő lakossági csoportok részére saját ingatlanuk szükségszerű védelméhez, kérelmükre homokzsákokat biztosítunk.

5. Védekezés befejezése után a kihelyezett homokzsákok, felgyülemlett hordalékok elszállításáról a Polgármesteri Hivatal Városgondnoksága gondoskodik.

POLGÁRI VÉDELMI PARANCSNOKSÁG

Csatolmány Méret
Intézkedési Terv belvíz elleni védekezésre (83.91 KB) 83.91 KB