Pátyolgatott lovas oktatás

Biatorbágy képviselő-testületének döntése értelmében a 2014/2015-ös tanévtől az állami fenntartású biatorbágyi általános iskolák negyedik osztályaiban tanulók a „mindennapos testnevelés” keretein belül térítésmentesen vehetik igénybe a Pátyi Lovarda lovas oktatás óráit. Az akkreditált általános iskolai képzést a Kincsem – Nemzeti Lovas Program keretében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ is támogatja.

A Biatorbágyon működő tornatermek száma nem elegendő az összes testnevelési óra befogadására. A tanulóknak osztálytermekben, folyosókon illetve, ha az időjárás engedi, az udvarokon is tartanak sportórákat. Biatorbágy Város Önkormányzata a testnevelési órák teremszükségletének átmeneti megoldására, a bérleti díj átvállalásával, már az előző tanévtől lehetővé tette, két helyi magánvállalkozás a Biafitness- illetve a Viadukt Sportközpont szabad kapacitású termeinek használatát.
A központi kormányzat a 2014/2015-ös tanévtől tervezte a Kincsem – Nemzeti Lovas Program keretében bevezetni az általános iskolai lovas oktatást. Ez az elképzelés sajnos – a kellő számú alkalmas lovarda hiánya miatt – idén nem valósulhatott meg országosan, de Biatorbágynak igen kedvező lehetősége kínálkozott csatlakozni a programhoz. A közelben működő Pátyi Lovarda ugyanis az egyike azon centrumoknak, amelyekben már megkezdődhetett az akkreditált képzés. Az órákon a gyermekek nem csak lovagolni tanulnak meg, hanem megismerkednek a lótartás-, lóápolás elméleti és gyakorlati teendőivel is. Az önkormányzat felvállalta, hogy mindaddig, amíg az országos program útjára indul, a saját költségén biztosítja a negyedik évfolyamos tanulók számára a részvételt, egyben az iskolák és a lovarda közötti térítésmentes közlekedést is. A kísérleti szakaszban a lovarda négy csoport, azaz száz gyermek oktatását teszi lehetővé.