300 év - Lehetőség és felelősség

A Torbágyi Római Katolikus Egyházközség életében az idei szeptemberi búcsúnap a megszokottnál is jelentősebb esemény volt, hiszen az idén ünnepli 1714-es újraalapításának 300 éves jubileumát a közösség. A szeptember 13-i ünnepi szentmisére - amelyet Spányi Antal megyéspüspök mutatott be -, kívül-belül megújult templom és megszépült külső környezet fogadta a híveket és a velük együttünneplésre érkező vendégeket.

A templom tornyának és külső homlokzatának felújítása 2010 és 2012 között elkészült. A két mellékoltár restaurálása az idén fejeződött be ugyanúgy, mint a templombelső teljes felújítása. S az idén nyáron szépült meg a templom külső környezete, benne a szomszédságában álló restaurált és újraszentelt torbágyi országzászlóval. A jubileumi szertartáson püspök úr és Bohn István plébános úr mindazoknak köszönetét fejezte ki, akik adománnyal, önzetlen közösségi munkával, speciális szakértelmet igénylő tanácsokkal vagy tudásuk közösségi szolgálatba állításával kivették részüket e munkákból

Püspök atya beszédében külön kitért a török hódoltság után ideérkezett német nemzetiségű lakosságnak a templom akkori újjáépítése és a keresztény hitélet újjászületésében betöltött jelentős szerepére. Egyúttal ráirányította a figyelmet arra is, hogy milyen különleges kegy, ha egy közösség a Szűz Mária Szent Neve titulusú templomban élheti egyházi életét, építheti közösségeit keresztényi szeretetben.

A 300 éves torbágyi egyházközségről és a jubileumi szentmiséről az Új Ember –Magyarország Katolikus Hetilapja - 2014. szeptember 28-i száma nagyobb terjedelemben beszámolt, amely írás ITT olvasható.
 

Csatolmány Méret
ujember_300_eves_torbagy.pdf (2.2 MB) 2.2 MB