Tájékoztató a magán pálinkafőzés megváltozott szabályairól

Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy 2015. január 1-től módosult a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény. A módosítás érinti a magánfőzés szabályozását is. A magánfőzés (saját fogyasztásra történő házi párlatfőzés saját tulajdonú desztilláló-berendezésen) szabályozása több tekintetben változik.

Magánfőzőaz a személy, aki saját tulajdonú gyümölcsből, saját tulajdonú eszközzel (legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztilláló-berendezéssel) párlatot állít elő, legfeljebb 50 liter mennyiségig. Ez az 50 liter párlat mennyiség a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 8/2004. (III.10.) PM rendelet (Jvhr.) 59/A. § (3) bekezdése alapján 50 liter 86 térfogatszázalékos gyümölcsszesznek felel meg.  Tehát, ha egy magánfőző csak 50 térfogatszázalékos párlatot kíván előállítani, ez a mennyiség 86 liternek felel meg.

A magánfőző desztilláló-berendezésének bejelentésével kapcsolatban és a magánfőzésnél az adóbevallással és az adó megfizetésével kapcsolatos eljárásban 2015. január 1-től az önkormányzati adóhatóság jár el.

A magánfőzéshez továbbra sem kell engedélyt kérni, de a magánfőzésre szolgáló desztilláló-berendezés tulajdonszerzését be kell jelenteni a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatósághoz. A bejelentés határideje:

- a tulajdonszerzést követő 15 napon belül, illetve

- 2015. január 1-ét megelőző tulajdonszerzés esetén 2015. január 15.

A bejelentés a következő adatokat tartalmazza: a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a desztilláló-berendezés tulajdonszerzésének időpontját, annak űrtartalmát és tárolásának, használatának helyét.

A saját fogyasztás céljából előállított magánfőzött párlat adómentessége megszűnik 2015. január 1-től. Az előállított magánfőzött párlat adója évi 1000 forint, amelyet a magánfőző fizet meg és vall be az önkormányzati adóhatósághoz. Mind a bevallás, mind a befizetés határideje: a tárgyévet követő év január 15.

2015-től a magánfőzésre vonatkozó kedvezményes szabályokat csak a gyümölcstermelő magánszemélyek alkalmazhatják, ezért az adóbevallásban nyilatkozni kell arról is, hogy a magánfőző rendelkezik gyümölcstermő területtel.

Amennyiben a magánfőző tárgyévben nem állított elő párlatot a berendezésen, nem keletkezik adóbevallási és adófizetési kötelezettsége.

A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető. Ebben az esetben, vagy ha a magánfőző az általa előállított párlattal versenyen kíván részt venni, a desztilláló-berendezés tulajdonszerzésének bejelentéséről, valamint a párlat után megfizetett adóról az önkormányzati adóhatóság igazolást ad ki, ami igazolja a párlat eredetét.

A magánfőző köteles megőrizni és hatósági ellenőrzéskor bemutatni a desztillálóberendezés feletti jogszerű tulajdonszerzést igazoló iratot.

Az 50 literes mennyiségi korlát túllépése esetén haladéktalanul bejelentést kell tenni a vámhatósághoz és a párlatot a vámhatósággal egyeztetett módon meg kell semmisíteni

A bejelentéshez valamint a bevalláshoz szükséges nyomtatvány itt letölthető, valamint beszerezhető a Biatorbágyi Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán. Fentiekről bővebben tájékozódhat még honlapunkon.

Biatorbágy, 2015. január 7.                                                                                                                                      

dr. Kovács András s.k.

jegyző