Falu disznótora február 7-én

2003 januárjában Szakadáti László ösztönző felhívására néhány önkormányzati képviselő és civil szervezet összefogásával valósulhatott meg először a település múltját, szokásait, disznóvágási hagyományait felelevenítő közösségi rendezvény, a Falu disznótora.

Ez volt az első. Az akkori kezdeményezést hét szűk esztendő követte. Az esemény 2011-ben kapott ismét helyet az időközben városi rangot nyert település rendezvényei között, és azóta immár ötödik alakommal kerül megrendezésre február 7-én, szombaton pirkadattól napnyugtáig a Biatorbágyi Faluházban és udvarán. (Biatorbágy, Baross G. u. 1.)

Különleges alkalom ez − nem csak a jubileum miatt –amely alkalmat nyújt arra, hogy pörzsöléstől a sült kolbászig részesei lehessünk a paraszti világ egyik nagy eseményének, feleleveníthessük a hagyományokat, megtanulhassuk a régi fortélyokat, tevőlegesen közreműködhessünk az egykori receptek, ízek újrateremtésében. Ősi szokás, hogy a természet körforgásának rítusait vígságok kísérik. A Faluház is kitesz magáért. A reggel fél hétkor kezdődő program ceremóniamesterei Tóth Kriszta és Néder Norbert bábművészek lesznek, ezúttal böllérsegédi, kotnyeleskedő és néprajzkutatói minőségükben is. Az égig érő muzsikáról Sándor Dezső töki cigányzenekara gondoskodik, míg az énekszóról a biatorbágyi Szakály Mátyás Férfikórus. Kádár Ferkó Fotószínházában bárki lencsevégre kapathatja magát, családját és ismerőseit egy háromszáz kilós koca előtt, a hajdan divatos öltözeteket magukra öltve. A változatos disznótoros lakomákról, a forralt borról, és egy-egy kupicányi pálinkáról a biatorbágyi civil szerveztetek, a testvérvárosi küldöttségek és a képviselő-testület tagjai gondoskodnak. A felkínált disznóságokat a művelődési ház kultúrvárónak nevezett pontján vételezhető böllérfillérek ellenében mindenki „kedve” szerint fogyaszthatja. A szervezők gondoskodnak a gyermekek ideiglenes megőrzéséről és kézműves foglalkoztatásáról is. A belépés- és a programok térítésmenetességét Biatorbágy Város Önkormányzata biztosítja.