Népszavazás 2016.10.02.

Tartalmi bekezdések

Biatorbágy Helyi Választási Iroda közleménye az október 2-i országos népszavazással kapcsolatos tudnivalókról

 

 

A referendumot a Kormány kezdeményezte, az Országgyűlés rendelte el.  A kvótanépszavazás időpontját Áder János köztársasági elnök a 2016. július 5-én meghozott határozatával2016. október 2. napjára tűzte ki az alábbi kérdésben:

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Szavazásra jogosult minden nagykorú magyar állampolgárok, ha nem esnek a kizáró okok hatálya alá. 

A szavazásra 2016. október 2-án (vasárnap) kerül sor. Szavazni 6-tól 19 óráig, a lakcím szerinti szavazókörben, csak személyesen lehet. (A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők 2016. szeptember 17. napjáig kérelmezett aktív regisztrációt követően levélben szavaznak). A szavazás érvényes lakcímigazolvánnyal és személyazonosító igazolvánnyal / útlevéllel / vezetői engedéllyel, illetve lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehetséges.

A 2016. augusztus 5-én szavazóköri névjegyzéken szereplő választópolgárt 2016. augusztus 15. napjáig a Nemzeti Választási Iroda értesítő megküldésével tájékoztatta a szavazóköri névjegyzékbe vételről. Az értesítő tartalmazza a szavazás helyét és idejét, s tájékoztatást nyújt az szavazás során a személyazonosság igazolásához szükséges okmányokról, valamint a szavazással kapcsolatosan benyújtható, további lehetséges kérelmekről. A meg nem kapott, elveszett vagy megsemmisült értesítő helyett új a Helyi Választási Irodától kérhető. A választás kitűzésétől a névjegyzék lezárásáig a szavazóköri névjegyzék adatait a Helyi Választási Irodában bárki megtekintheti.

Szavazás napjához kapcsolódó kérelmek:

  • Fogyatékossággal élő választópolgárok segítése

Braille-írással ellátott szavazósablont kell biztosítani, annak a választópolgárnak, aki 2016. szeptember 23-án 16.00 óráig ezt a segítséget igényelte a Helyi Választási Irodától.

  • A választópolgár mozgóurna iránti kérelmének

a) legkésőbb 2016. szeptember 30-án 16.00 óráig kell megérkeznie ahhoz a Helyi Választási Irodához, amelynek szavazóköri névjegyzékében szerepel vagy

b) 2016. október 2-án, legkésőbb 15.00 óráig kell megérkeznie a szavazókörben működő szavazatszámláló bizottsághoz, amelynek a névjegyzékén szerepel,

  • Szavazás külföldön vagy lakcímtől eltérő más magyarországi településen

A külképviseleti névjegyzékbe való felvételre irányuló kérelemnek legkésőbb 2016. szeptember 24-én 16.00 óráig kell megérkeznie a Helyi Választási Irodához.

Az átjelentkezésre irányuló kérelemnek, azaz a lakcímtől eltérő más magyarországi településen történő szavazásról szóló kérelemnek legkésőbb 2016. szeptember 30-án 16.00 óráig kell megérkeznie a Helyi Választási Irodához.

Fenti kérelmek beszerezhetőek személyesen vagy postai úton a Helyi Választási Irodánál vagy online a www.valasztas.hu honlapon is benyújthatóak.

Határidők a levélben szavazáshoz:

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár, 2016. szeptember 17-én 16.00 óráig kérheti a Nemzeti Választási Irodától a szavazási levélcsomag kézbesítését vagy személyes átvételét. A levélben szavazók névjegyzékében szereplő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár a szavazatát tartalmazó válaszborítékot

a) a Nemzeti Választási Irodába juttathatja el úgy, hogy 2016. október 1-jén 24.00 óráig megérkezzen,

b) 2016. szeptember 17-től minden munkanapon – 9.00 és 16.00 óra között, illetve a Nemzeti Választási Iroda elnökének rendelkezése szerinti meghosszabbított időtartam alatt –, valamint a külképviseleti szavazás ideje alatt eljuttathatja bármely külképviseleti választási irodába, vagy

c) 2016. október 2-án 6.00 órától 19.00 óráig eljuttathatja bármely országgyűlési egyéni választókerületi választási irodába.

Fenti választási irodák elérhetőségéről a www.valasztas.hu honlapon vagy a Helyi Választási Irodánál érdeklődhet.

Személyes adatok letiltása:

A választópolgár jelen népszavazástól függetlenül is a Helyi Választási Irodának címzett kérelemben bármikor jogosult megtiltani, hogy a választási szervek a róla nyilvántartott adatokat közvetlen politikai kampány céljára kiadják és a jelöltek vagy jelölő szervezetek felhasználják.

A népszavazást bonyolító biatorbágyi Szavazóhelyiségek és pontos címük:

A Helyi Választási Iroda vezetője határozatával 8 szavazókört alakított ki, az alábbi szavazóhelyiségekkel:

  • 001. szavazókör, Cím: Általános Iskola, Karinthy Frigyes u. 4.
  • 002. szavazókör, Cím: Közösségi Ház, Fő u. 94.
  • 003. szavazókör, Cím: Faluház, Baross Gábor u. 1.
  • 004. szavazókör, Cím: Óvoda, Dévay Gyula u. 1.
  • 005. szavazókör, Cím: Faluház, Baross Gábor u. 1.
  • 006. szavazókör, Cím: Óvoda, Bajcsy- Zs. u. 13.
  • 007. szavazókör, Cím: Általános Iskola, Kálvin tér 4.
  • 008. szavazókör, Cím: Kolozsvári Sportpálya, Kolozsvári út 15.

A Biatorbágyon átjelentkezéssel szavazó, illetve azok a választópolgárok, akiknek a címe csak Biatorbágy megnevezését tartalmazza, a 005. sz. (kijelölt) szavazókörben szavazhatnak. A lakcíméhez tartozó szavazókörről a városi honlapon vagy a Nemzeti Választási Iroda honlapján tájékozódhat.

Érvényes a népszavazás, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazók több mint fele a kérdésre azonos választ adott (azaz nincs szavazategyenlőség).

A Nemzeti Választási Iroda honlapján napközben folyamatosan figyelemmel kísérhető a részvételi adatokat, illetve a nyilvánosságra hozott, a választás előzetes eredményére vonatkozó tájékoztató adatokat. A szavazás napját követően a Nemzeti Választási Iroda gondoskodik a népszavazás eredményének a Magyar Közlönyben történő közzétételéről. A biatorbágyi népszavazási eredményeket tartalmazó jegyzőkönyv egy példánya a Helyi Választási Irodában 2016. október 5-én 16.00 óráig tekinthető meg.

A polgármesteri hivatalban működő Biatorbágy Helyi Választási Iroda vezetője dr. Kovács András jegyző, elérhetőségei: 2051 Biatorbágy, Baross Gábor u. 2/a, telefon: 06(23) 310-174, fax: (23) 310-135, e-mail: jegyzo@biatorbagy.hu. A szavazókörökben szavazatszámláló bizottságok működnek, tagjaikról a városi honlapon tájékozódhat. Bővebb információért, kérelem-nyomtatványokért látogassa meg a Nemzeti Választási Iroda honlapját.

 

dr. Kovács András jegyző s.k.
a Helyi Választási Iroda vezetője

Csatolmány Méret
Mozgóurna kérelem (164.38 KB) 164.38 KB
Kérelem étjelentkezéssel történő szavazáshoz (120.28 KB) 120.28 KB
Kérelem a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételhez (121.27 KB) 121.27 KB
Hirdetmény (67.44 KB) 67.44 KB